reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Škvarkové pagáče
Autor: archiv Pražské řeznictví Škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče

Hodnoceno: 3x
Ať už si škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, dobrých škvarků není nikdy dost. A pagáčků obzvlášť ne! Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč máte příště napéct rovnou dvě várky. Jen se po nich zapráší.
do 2 hodin
25 porcí

reklama

Odkud pocházejí pagáče?

Původ škvarkových placek bychom hledali sice v maďarské kuchyni, ale stejně tak doma jsou na moravském Slovácku, kde jim místní neřeknou jinak než pagáče. Původně se maďarské pogácsa pekly v popelu u krbu a jejich název spolu s recepturou obyvatelé Slovácka přejali a upravili.

Suroviny (25 porcí)

reklama

Postup

  1. Mléko ohřejte. Rozpusťte sádlo.
  2. Do misky rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru, 2 lžíce hladké mouky a zalijte asi 50 ml vlažného mléka, které jste si ohřáli, rozmíchejte vidličkou. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 15 minut.
  3. Do mísy nasypte mouku, smíchejte se solí a trochou pepře. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj zbylé mléko a žloutky.
  4. Větší část škvarků nakrájejte najemno, druhou část nakrájejte nahrubo. Přidejte do mísy s moukou. Dále do mísy nalijte zchladlé sádlo, vzešlý kvásek a důkladně propracujte. Hladké těsto nechte v míse, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.
  5. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na plát silný asi 1 cm. Pomocí skleničky vykrájejte kolečka. Pagáče rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Troubu předehřejte na 190 ⁰C. Pagáče nechte 10 minut kynout na plechu, poté povrch přejeďte rádýlkem nebo vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby a pečete 20 minut dozlatova.

Škvarkové pagáče  Foto: Škvarkové pagáče; foto: archiv Pražské řeznictví

Uložit

reklama

reklama