Suroviny
- mrkev 50 g
- salátová okurka 50 g
- ledový salát 50 g
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- jarní cibulka 10 g
- kuřecí prsa 120 g
- extra virgin olivový olej 1 lžička
- rýžové nudle (v suchém stavu) 70 g
- arašídy (nesolené nepražené ) 15 g
- sezamová semínka (loupaný černý sezam) 5 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Zálivka
- limetková šťáva z 1/2 limety
- sójová omáčka (se sníženým obsahem soli) 1 lžička
- med 1/2 lžičky
- chilli (chilli vločky) 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Mrkev omyjte, oloupejte a pomocí škrabky na brambory ji nastrouhejte na tenké proužky. Poté si omyjte okurku a nastrouhejte ji stejným způsobem jako mrkev. Ledový salát omyjte a natrhejte. Koriandr a jarní cibulku nasekejte nahrubo.
- Nyní v hrnci přiveďte k varu přibližně 1 l vody na vaření rýžových nudlí. Mezitím začněte připravovat kuřecí prsa: nejprve je nakrájejte na cca 2 cm široké proužky, které osolte a opepřete, následně si v pánvi rozehřejte 1 lžičku olivového oleje, přidejte nakrájená prsa a opékejte je 5–7 minut na středním plameni. Až začne vřít voda v hrnci, osolte ji, přidejte do ní rýžové nudle a vařte je na středním plameni po dobu uvedenou na obalu (většinou se jedná o 3–5 minut). Po uvaření nudle důkladně propláchněte vodou.
- Nachystejte mísu a dejte do ní uvařené nudle, opečená kuřecí prsa, nastrouhanou mrkev, okurku a ledový salát. Poté v menší misce smíchejte všechny ingredience na zálivku, výslednou směs nalijte do mísy s nudlemi, masem a zeleninou a vše promíchejte.
- Směs z mísy přemístěte na servírovací talíř, posypte arašídy, nasekaným koriandrem, jarní cibulkou a sezamovými semínky a podávejte.
Lehký asijský salát z rýžových nudlí s kuřecím masem 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v létě