Maso
- hovězí kýta 450 g
- česnek 2 stroužky
- citronová tráva 2 stonky
- slunečnicový olej 1 lžíce
- rybí omáčka 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř
Nudle
- rýžové nudle (tenké rýžové nudle bún) 300 g
- rýžový ocet 1 lžíce
- slunečnicový olej 1 lžíce
Omáčka
- česnek 1 stroužek
- chilli papričky (čerstvá, podle chuti (nejlépe druh bird‘s eye)) 1 ks
- rybí omáčka 100 ml
- třtinový cukr 1 plná lžíce
- rýžový ocet 75 ml
- voda (vroucí ) 300 ml
Dokončení
- arašídy (nepražené ) 2 hrsti
- ledový salát 1/4 ks
- mrkev 1 ks
- naklíčené mungo 2 hrsti
- šalotka (smažená sušená ) 2 hrsti
- koriandr (máta a perila podle chuti)
Postup přípravy
- Maso uložte na půl hodiny do mrazáku, aby se vám dobře krájelo na tenké plátky. Pak ho nakrájejte na 2mm plátky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Citronovou trávu oloupejte (zhruba 3 vrstvy), spodní tuhou část stonku zmáčkněte plochou stranou nože a stvol nakrájejte najemno. Maso promíchejte v misce s česnekem, citronovou trávou, olejem, rybí omáčkou a špetkou pepře. Zakryjte ho potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Arašídy opečte nasucho na středním stupni dozlatova, nechte je mírně zchladnout a nasekejte je nadrobno.
- Nudle vložte na 20 minut do vlažné vody. V hrnci uvařte asi 2 l vody.
- Ledový salát nakrájejte na nudličky, byliny ponechte v celku nebo natrhejte na kousky velikosti sousta. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na tenké nudličky.
- Nudle sceďte a vložte je do vroucí vody s octem. Vařte je zhruba 2 minuty akorát na skus. Přesný čas vaření záleží na typu nudlí, raději je průběžně ochutnávejte. Hotové nudle sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se dále nevařily. Promíchejte je s olejem, aby se neslepily.
- Na omáčku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte obojí s rybí omáčkou, cukrem, octem a vroucí vodou. Míchejte, až se cukr rozpustí. Případně dolaďte chuť rybí omáčkou, octem či cukrem tak, aby omáčka byla pikantní a lehce nakyslá.
- Rozehřejte pánev a vložte do ní vedle sebe plátky masa tak, aby se nepřekrývaly. Zprudka je opečte z obou stran, stačí 2–3 minuty. Maso ztmavne, ale zároveň zůstane ještě šťavnaté. Stejným způsobem opečte zbylé plátky masa.
- Do misky či hlubokého talíře vložte trochu ledového salátu a na něj vyskládejte vedle sebe nudle, mrkev, mungo klíčky, ledový salát, bylinky, maso, arašídy a cibulku. Přelijte teplou omáčkou a ihned podávejte nebo omáčku podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Smaženou šalotku koupíte hotovou nebo si ji jednoduše připravte. Šalotku nebo jarní cibulku nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte pár lžic slunečnicového oleje, vsypte cibulku a opékejte ji na středním stupni dozlatova. Přesypte ji na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
Perfektní recept na domácí Bún bò Nam Bô Zdroj: My Cooking Diary
Vyzkoušejte také recept na oblíbené Bún chả podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bún chả – grilovaný vietnamský bůček