Salát
- rýžové nudle (phở) 100 g
- salátová okurka 1/2 ks
- mango (tvrdší) 1/2 ks
- mrkev 1 ks
- sezamová semínka 2 lžíce
- koriandr (čerstvý) 1 hrst
Zálivka
- zázvor 2cm kousek
- pomeranč (chemicky neošetřený) 1 ks
- sójová omáčka 2 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Tofu
- tofu (natural) 100 g
- arašídový olej (nebo slunečnicový) 2 lžíce
- datlový sirup 2 lžíce
- tamari sójová omáčka 1 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- sezamová semínka 1 lžička
Postup přípravy
- Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu a pak je propláchněte pod tekoucí vodou. Okurku, oloupané mango a mrkev nakrájejte na plátky a přidejte k nudlím. Sezamová semínka opražte nasucho na pánvi. Nechte si trochu semínek stranou a zbytek přidejte k salátu.
- Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno do střední misky. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu, sójovou omáčku, sůl a pepř a pomalu metličkou zašlehejte sezamový olej.
- Tofu nakrájejte na plátky a opečte je na arašídovém nebo slunečnicovém oleji dokřupava. V misce smíchejte datlový sirup, sójovou omáčku a sezamový olej. Až budou plátky křupavé, stáhněte teplotu na minimum a zalijte je dresinkem z misky. Nechte chvilku vyvařit a odstavte. Posypte sezamovými semínky.
- Zálivkou zalijte nudle, přidejte nakrájený koriandr a pořádně vše zamíchejte. Na salát položte plátky tofu, přelijte zbylou omáčkou z pánve a posypte odloženými semínky.
Vyzkoušejte také salát ze skleněných nudlí a krevet podle návodného videoreceptu