Marie Donajová

Veganské letní závitky s uzeným tofu a arašídovým dipem

Moje hodnocení
6x

Namočením do vody rýžový papír změkne tak, že do něj můžete zabalit cokoliv – oblíbenou zeleninu, rýžové nudle, případně restované houby, tofu nebo arašídy. Letní závitky se nesmaží, a tak je snadno připraví i děti. Balit si dobroty do průsvitného papíru je totiž obrovská zábava.

4 porce
60 minut
asijská

Závitky

  • tenké rýžové nudle (Bún) 100 g
  • mrkev 3 ks
  • salátová okurka 1 ks
  • červené zelí 1/4 menší hlávky
  • ledový salát 1/2 hlávky
  • uzené tofu 180 g
  • naložené bambusové výhonky 150 g
  • kulaté rýžové papíry 24 ks
  • sezamová semínka 2 lžíce

Dip

Postup přípravy

  1. Nudle uvařte podle návodu na obalu, nebo je namočte na 30 minut do vlažné vody. Pak je slijte a povařte 30 vteřin ve vroucí vodě. Propláchněte studenou vodou a nechte okapat v cedníku.
  2. Mrkev a okurku oloupejte a nakrájejte na nudličky. Zelí, salát a tofu nakrájejte také na tenké nudličky. Bambusové výhonky sceďte.
  3. Do větší mísy vlijte vlažnou vodu. Vložte do ní vždy dva kusy rýžového papíru a nechte ho změknout. Můžete použít i jen jednu vrstvu rýžového papíru, ale hrozí jeho protržení.
  4. Změklý papír vylovte a rozložte na nepřilnavé podložce. Doprostřed dejte trochu od všech surovin, přeložte spodní okraj směrem dovnitř, pak levý i pravý a pevně zarolujte odspodu.
  5. Na dip promíchejte všechny suroviny s oloupaným prolisovaným česnekem.
  6. Hotové závitky rozkrojte šikmým řezem a podávejte s arašídovým dipem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Marie Donajová

Maruskaveg Marie Donajová

Blogerka MaruškaVEG píše a fotí už pět let veganské recepty a rozhodla se 68 nejoblíbenějších poskládat do Kuchařky na celý rok. Rozdělila je podle surovin do čtyř ročních období a doplnila kapitolami o kvašení, klíčení a zavařování a obsáhlým pojednáním o rostlinné stravě i praktickými tipy z každodenního vaření veganských pokrmů v rodině s dítětem. Veganství ukazuje jako pestrobarevný jídelníček plný surovin, které si snadno vypěstujete na zahradě nebo koupíte v běžném obchodě. Vegansky vařit a jíst tak můžete od rána do večera, a dokonce i o Vánocích. A že to není nuda, nebo jen zrní a tofu, se přesvědčíte už pouhým prolistováním, tak lákavé jsou všechny fotky.

Knihu zakoupíte s 15% slevou s kódem FRESH15 na webu www.shop-maruskaveg.cz.


Přečtěte si také

Recepty