Suroviny
- rýžové nudle 100 g
- houby (šitake) 200 g
- šalotka 1 ks
- česnek 1 stroužek
- zázvor (čerstvý ) 3 cm
- rostlinný olej 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- rybí omáčka 2 lžíce
- ledový salát
- mrkev
- salátová okurka
- koriandr
- máta
- červené chilli papričky
- arašídy
- limetka
Arašídová omáčka
- sezamový olej 50 ml
- rýžový ocet 50 ml
- sójová omáčka 2 lžíce
- med 2 lžíce
- arašídové máslo 1–2 lžíce
- chilli špetka
- limetková šťáva z 1 limety
Postup přípravy
- Rýžové nudle uvařte ve vroucí vodě.
- Šalotku, zázvor a česnek očistěte, nakrájejte na drobné kostičky. Vše orestujte na pánvi s rozehřátým olejem.
- Po chvíli přidejte na menší kousky nakrájené houby, ochuťte sójovou a rybí omáčkou. Restujte ještě asi 2 minuty a pak stáhněte z plamene.
- Všechny potřebné ingredience na arašídovou omáčku vložte do mixéru a mixujte, dokud se vše nepropojí.
- Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo. Salátovou okurku nakrájejte na kolečka a ledový salát na menší kousky.
- Do misky vložte rýžové nudle, opečené houby, zeleninu, bylinky a nasekané arašídy. Podávejte zalité arašídovou omáčkou.
Asijský nudlový salát s houbami šitake 2 Zdroj: Kitchen Story