návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“

Hodnoceno: 3x
4 porce
nad 2 hodiny
Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“
Autor: archiv Pražské řeznictví Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“
Tradiční francouzský recept, který proslavila fenomenální Julia Child, zvládnete bez obav i u vás doma. Šťavnaté maso v silné omáčce dostane každého. Připravte tuto specialitu například k romantické večeři, váš protějšek si vás zamiluje na první ochutnání.

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 160 ⁰C.
  2. Rozpalte velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložte do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání nechte pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty. Poté přilijte olej, rozpalte a vložte do hrnce maso a opečte ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, vyvařte jí. Zbyde vám trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou šalotku a opět opékejte 5 minut. Během opékání občas promíchejte.
  3. Když se zelenina opeče, přidejte protlak a minutu promíchávejte. Poté zasypte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty. Přilijte víno, přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidejte ještě trochu soli a pepře. Nechte víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promíchávejte.
  4. Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte 1 hodinu. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny.
  5. Maso vyndejte z hrnce a omáčku svařte na polovinu. Propasírujte a přidejte k masu.
  6. Ze žampionů odkrojte nohy. Šalotky oloupejte. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejte kousek másla. Do jedné vložte žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijte vodou. Duste asi 5 minut.
  7. Zbylou slaninu nakrájejte na hranolky a nechte vypéct na pánvi.
  8. Na talíři posypte maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podávat můžete s pečivem.

PRIMA TIP: Vysoká plec je šťavnaté libové maso, které včetně dušení a pečení můžete použít k mletí, grilování nebo vaření. Čistá svalovina je například ceněna v USA, kde nechybí na BBQ párty nebo v burgerech.

Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“  Foto: Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“; foto: archiv Pražské řeznictví