Suroviny
- hovězí plec (hovězí vysoká plec) 700 g
- anglická slanina 120 g
- olivový olej 40–50 ml
- mrkev 120 g
- šalotka 100 g
- rajský protlak 2 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- tymián 1 větvička
- rozmarýn 1 snítka
- bobkový list 1 ks
- česnek 2 velké stroužky
- červené víno 400 ml
- hovězí vývar 1 litr
- sůl
- šalotka 12 ks
- žampiony 20 ks
- máslo 40 g
- med 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 160 ⁰C.
- Rozpalte velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložte do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání nechte pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty. Poté přilijte olej, rozpalte a vložte do hrnce maso a opečte ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, vyvařte jí. Zbyde vám trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou šalotku a opět opékejte 5 minut. Během opékání občas promíchejte.
- Když se zelenina opeče, přidejte protlak a minutu promíchávejte. Poté zasypte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty. Přilijte víno, přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidejte ještě trochu soli a pepře. Nechte víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promíchávejte.
- Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte 1 hodinu. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny.
- Maso vyndejte z hrnce a omáčku svařte na polovinu. Propasírujte a přidejte k masu.
- Ze žampionů odkrojte nohy. Šalotky oloupejte. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejte kousek másla. Do jedné vložte žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijte vodou. Duste asi 5 minut.
- Zbylou slaninu nakrájejte na hranolky a nechte vypéct na pánvi.
- Na talíři posypte maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podávat můžete s pečivem.
Vyzkoušejte také hovězí na víně Barolo podle videoreceptu s Emanuelem Ridi