Suroviny
- dýně Hokkaidó (omytá, rozpůlená a zbavená semínek) 820 g
- cibule (červená nebo žlutá ) 90 g
- česnek 1 palice
- sušený tymián 6 snítek
- zázvorová šťáva 2 lžičky (nebo kousíček zázvoru)
- extra virgin olivový olej
- kuřecí vývar 1 l
- smetana ke šlehání 250 g
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Vydlabanou dýni nakrájejte na menší kousky, které dejte na plech.
- Cibuli i česnek očistěte, rozkrojte také na menší kousky a přidejte k dýni.
- Vše osolte a hojně zalijte olivovým olejem.
- Nakonec přidejte tymián a dejte péct na cca 20 minut.
- Upečenou dýni spolu s cibulí a česnekem (tymián už ne) přendejte do středního hrnce, přilijte vývar a přilijte zázvorovu šťávu či přidejte na kousky nasekaný zázvor a cca 5 minut povařte.
- Poté rozmixujte dohladka spolu se smetanou.
- Podle chuti přidejte sůl či pepř.
- Ihned podávejte. Můžete ozdobit smetanou, opraženými dýňovými semínky, krutony chleba či fetou. Na tu ale pozor, je hodně výrazná, tak aby nepřebila jemnou chuť krému.
Dýňová krémová polévka s pečeným česnekem a cibulí 2 Zdroj: Milluji