Suroviny
- levandule (levandulové květy) 100 g
- citron (bio ) 1 ks
- želírovací cukr (bio třtinový např. Labeta) 200 g
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 lžička
- třtinový cukr 150 g
Postup přípravy
- Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce.
- Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin.
- Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde.
- Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Postupně svařte a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
- Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.
Domácí levandulový sirup 1 Zdroj: TZ Labeta