Domácí levandulový sirup

Moje hodnocení
8x

Levandule je krásná na pohled a dokáže provonět celý váš domov. Už vás ale napadlo, že si z ní můžete udělat výtečný domácí sirup? Potřebujete na to jen pár surovin a trochu času na přípravu.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • levandule (levandulové květy) 100 g
  • bio citron 1 ks
  • bio třtinový želírovací cukr (např. Labeta) 200 g
  • kyselina citronová (např. Labeta) 1 lžička
  • hnědý cukr (třtinový cukr) 150 g

Postup přípravy

  1. Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte na dno hrnce.
  2. Citron pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené zchladlé vody a nechte pod pokličkou louhovat přes noc nebo lépe celých 24 hodin.
  3. Sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde.
  4. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Postupně svařte a míchejte, dokud se vše nerozpustí.
  5. Zredukujte tekutinu asi o třetinu, slijte sirup do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty