Jednoduchý recept na domácí sedmikráskový sirup

Moje hodnocení
23x

Domácí sirupy jsou vhodnou alternativou pro ty, kteří rádi pijí slazené šťávy. V domácích podmínkách snadno pohlídáte kvalitu použitých surovin i množství cukru. Zkuste třeba jemný sirup ze sedmikrásek, které lze sbírat od jara až do prvních mrazů.

1 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou tak, aby byly ponořené.
  2. Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i jemný cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
  4. Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.

PRIMA TIPY:

  • U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem.
  • Pokud máte chemicky ošetřený citron a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
  • Čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
  • Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.
  • Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Labeta


Přečtěte si také

Recepty