Suroviny
- sedmikrásky (sedmikráskové květy) 500 ks
- voda (převařená horká ) 750–1000 ml
- cukr 400–800 g
- citron (ideálně chemicky neošetřený) 1 ks
- kyselina citrónová (např. Labeta) 1 vrchovatá lžička
Postup přípravy
- Sedmikrásky (jen květy bez stonků) jen lehce propláchněte, ať je zbavíte případných broučků. Vložte je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijte převařenou horkou vodou tak, aby byly ponořené.
- Přidejte na plátky nakrájený citron, pokud máte v BIO kvalitě, můžete ho nechat i s kůrou (což ale trošku zvedne hořkost, kterou eliminujete právě oloupáním kůry). Takto nechte sedmikrásky 24 hodin louhovat.
- Druhý den vodu ze sedmikrásek sceďte do hrnce, ideálně přes plátýnko, ale poslouží i jemný cedník, přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout.
- Poté můžete plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočte na 10 minut dnem vzhůru.
PRIMA TIPY:
- U konzervování dbejte vždy na čistotu sklenic. Víčka se mohou pro bezpečnější konzervaci uvnitř potřít čistým alkoholem.
- Pokud máte chemicky ošetřený citron a chcete jej použít i s kůrou, nejprve ho vložte na čtvrt hodinky do vody s octem.
- Čím více dáte vody, tím déle se sirup bude svařovat, ale květy musí být zcela ponořeny
- Množství cukru záleží zcela na vaší chuti. Nad 600 g už bude u sirupu ale převládat chuť cukru, sedmikrásky moc výraznou chuť nemají, tak ať ji nepřebijete. Část cukru můžete nahradit BIO Třtinovým želírovacím cukrem Labeta, sirup pak bude hustější.
- Sedmikráskový sirup lze použít klasicky do vody jako „šťáva“ anebo jej používat na slazení či si s ním polít třeba zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.