Suroviny
- voda 1 litr
- meduňka (čerstvá ) zhruba 20 stonků
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- cukr krupice 1 kg
- kyselina citrónová 1 lžička
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Vodu převařte a nechte zcela vychladnout.
- Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se stonky nevešly do hrnce či mísy a dejte je do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast). Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, sirup by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
- Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm cukr, sůl a kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty.
- Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85 °C.
PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.