reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Domácí meduňkový sirup
Autor: Domácí špajzka Domácí meduňkový sirup

Domácí meduňkový sirup

Hodnoceno: 2x
Meduňka lékařská příjemně voní po citronu a botanicky patří do stejného rodu jako kopřivy. Sbírejte ji před květem, tedy zhruba do června. Meduňka patří mezi hlavní přírodní sedativum, snižuje stres, uvolňuje, přispívá k dobrému trávení i spánku. Do sirupu báječně zužitkujete stonky, které vám zbydou po otrhání lístků do limonády nebo salátu. Pár lístků k nim však můžete přihodit.
do 1 hodiny
1 litr porce

reklama

Suroviny (1 litr porce)

reklama

Postup

  1. Vodu převařte a nechte zcela vychladnout. 
  2. Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se stonky nevešly do hrnce či mísy a dejte je do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast). Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, sirup by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
  3. Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm cukr, sůl a kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty. 
  4. Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85 °C.

PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.

Domácí meduňkový sirup
Autor: Domácí špajzka Domácí meduňkový sirup

Další výborné recepty na zpracování úrody ze zahrádky najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH léto 2020

Oslavte léto pod širým nebem s čerstvým číslem časopisu Prima FRESH!

Domácí špajzka
Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky. 

Vydalo nakladatelství CPress.

reklama

Související témata: sirup , meduňka , limonáda , Nápoje , Česká kuchyně

reklama