Kamila Procházková

Domácí meduňkový sirup

Moje hodnocení
3x

Meduňka lékařská příjemně voní po citronu a botanicky patří do stejného rodu jako kopřivy. Sbírejte ji před květem, tedy zhruba do června. Meduňka patří mezi hlavní přírodní sedativum, snižuje stres, uvolňuje, přispívá k dobrému trávení i spánku. Do sirupu báječně zužitkujete stonky, které vám zbydou po otrhání lístků do limonády nebo salátu. Pár lístků k nim však můžete přihodit.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • voda 1 litr
  • čerstvá meduňka zhruba 20 stonků
  • chemicky neošetřený citron 1 ks
  • cukr krupice 1 kg
  • sůl 1 špetka
  • kyselina citronová 1 lžička

Postup přípravy

  1. Vodu převařte a nechte zcela vychladnout.
  2. Meduňku opláchněte, podle potřeby překrájejte, pokud by se stonky nevešly do hrnce či mísy a dejte je do nádoby s nekovovým povrchem (sklo, keramika, plast). Citron omyjte a nakrájejte na plátky. Pecky odstraňte, sirup by byl hořký. Plátky citronu přidejte k meduňce, zalijte zchladlou převařenou vodou, promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
  3. Druhý den výluh přeceďte přes husté síto do hrnce, rozmíchejte v něm cukr, sůl a kyselinu citronovou a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte 4 minuty.
  4. Horký sirup nalijte do čistých suchých lahví a uzavřete. Skladujte na chladném místě a spotřebujte do 2 měsíců. Pro delší uchování je třeba sirup sterilovat 30 minut při 85 °C.

PRIMA TIP: Sterilaci provedete tak, že horké zavíčkované sklenice postavíte na podložku do zavařovacího hrnce. Zalijete teplou vodou tak, aby hladina sahala přibližně 2 cm nad víčka sklenic, ohřejete na teplotu 85–100 °C a sterilujete 20–40 minut. Vyjmete zavařovacími kleštěmi, ponecháte víčky nahoru a postavíte na chladné místo, kde kolem skleniček může proudit vzduch. Necháte zchladnout a pak zkontrolujete, jestli víčka přilnula. Pokud ne, zopakujte sterilaci nebo uchovejte v chladničce a co nejdříve spotřebujte.

Další výborné recepty na zpracování úrody ze zahrádky najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kamila Procházková

Kamila Procházková

Uchovat potraviny na pozdější dobu zkoušeli už staří Babyloňané 5000 let př. n. l. K nakládání do soli, sušení a uzení se později přidalo i zavařování a konzervace. Kamila Procházková představuje pět základních způsobů uchovávání potravin a sto receptů na zpracování ovoce, zeleniny, bylinek a hub. Podrobně popsaný postup dovede k výsledku jako na fotce i toho, kdo zavařuje poprvé. Praktické rady poskytuje přehledné desatero domácí konzervace. Díky této knize zužitkujete vše, co vypěstujete i potkáte na výpravách do lesa i na louky.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty