Suroviny
- rýmovník 40 lístků
- voda 1 l
- citron 1 ks
- pomeranč 1 ks
- cukr krupice 1 kg
Postup přípravy
- Listy rýmovníku omyjte a vložte do hrnce. Pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka, z citronu okrájejte kůru a také nakrájejte na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou).
- Oba citrusy vložte k listům do hrnce.
- Směs v hrnci přelijte vřelou vodou, přiklopte poklicí a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě.
- Po 2 dnech směs přes plátýnko přeceďte a pořádně vymačkejte (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva).
- Do nálevu nasypte všechen cukr a postavte na plotnu. Za občasného promíchání přiveďte k varu a pak ztlumte, aby se směs nevařila příšliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna.
- Vařte asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu – v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu.
- Ještě horký sirup slijte do vysterilizovaných lahví, uzavřete a skladujte v chladu.
Vyzkoušejte také mátový sirup podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mátový sirup