Suroviny
- rebarbora 700 g
- voda 1 litr
- med 4 lžíce
- citronová šťáva 1 citron
- máta (lístky )
Postup přípravy
- Rebarboru omyjte, očistěte a nakrájejte na kostky. Do hrnce vlijte vodu, přiveďte k varu, vsypte rebarboru a povařte do úplného změknutí, zhruba 10–15 minut. Poté směs rozmixujte, přeceďte, přidejte med a citronovou šťávu. Nalijte do lahve a dejte do lednice vychladnout.
- Pro přípravu limonády nasypte do sklenice kostky ledu, přelijte sirupem podle chuti a nařeďte sodovkou. Na závěr ozdobte lístkem máty, kolečkem citronu a podávejte.
PRIMA TIP: Sezona rebarbory je v plném proudu, a jelikož není nikterak dlouhá, určitě stojí za to ji využít naplno. Rebarbora neboli reveň nejenže skvěle chutná, ale navíc obsahuje spoustu prospěšných látek – bohatá je jak na vitamíny, tak i minerály, například hořčík či mangan. Čerstvou ji radíme spotřebovat v co nejkratším čase, v chladu vydrží přibližně dva dny.
Během sklizně, která trvá od konce května nejdéle do konce června, seženete rebarboru téměř na každém kroku. Určitě ale stojí za to zaměřit se na kvalitu. V obchodech vybírejte rebarboru s označením BIO nebo podpořte eko farmáře a nakupujte na farmářských trzích nebo zajeďte přímo na farmu.