Domácí rakytníkový sirup

Moje hodnocení
4x

Rakytníkový sirup není tak pracný, jak se zdá. Nejvíc nepříjemné je otrhávání bobulek rakytníku. Když ale ostříháte celé větvičky a dáte je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz!

1 porce
30 minut

Suroviny

  • rakytník 500 g
  • bio třtinový želírovací cukr 3:1 (např. Labeta) 250 g
  • voda 500 ml

Postup přípravy

  1. Ať už rakytník otrháte čerstvý, nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě.
  2. Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek.
  3. Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem, a protože je rakytník hodně kyselý, nepřidávejte už ani citron, ani kyselinu citronovou.
  4. Vroucí sirup naplňte do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujte víčka i hrdla a po uzavření otočte dnem vzhůru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty