Domácí rakytníkový sirup
Zdroj: archiv Labeta
Domácí rakytníkový sirup
Zdroj:
archiv Labeta
Rakytníkový sirup není tak pracný, jak se zdá. Nejvíc nepříjemné je otrhávání bobulek rakytníku. Když ale ostříháte celé větvičky a dáte je zmrazit, půjdou sundat mnohem snáz!
Postup přípravy
-
Ať už rakytník otrháte čerstvý, nebo mražený, povařte jeho bobulky pár minut ve vodě.
-
Až lehce zchladnou, směs promixujte. Tím se dužina rozpadne a přes sítko se zbavíte semínek.
-
Propasírovanou tekutinu stačí svařit s želírovacím cukrem, a protože je rakytník hodně kyselý, nepřidávejte už ani citron, ani kyselinu citronovou.
-
Vroucí sirup naplňte do vyvařených skleniček, alkoholem dezinfikujte víčka i hrdla a po uzavření otočte dnem vzhůru.
Domácí rakytníkový sirup 2
Zdroj: archiv Labeta
Domácí rakytníkový sirup 2
Zdroj:
archiv Labeta