Jídlo a radost / Ambiente

Vyhlášený ovocný koláč s tvarohem a drobenkou podle šéfkuchaře Jirky Bergmana z Pastacaffé

Moje hodnocení
2x

Je ovocný, vláčný i křupavý a každé ráno se rozvoní v Pastacaffé v pražské Vězeňské ulici. Tušíte správně! Básníme o vyhlášeném drobenkovém koláči, který si teď můžete upéct i doma – podle návodu od šéfkuchaře Jirky Bergmana.

10 porcí
60 minut

Suroviny

Drobenka

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience kromě tvarohu dejte do mísy a lehce zamíchejte šlehačem.
  2. Těsto přelijte do pečlivě vymazané a vysypané formy o průměru 30 cm.
  3. Na koláč vyskládejte pokrájené ovoce dle chuti a lžičkou nanášejte oslazený tvaroh.
  4. Závěr patří klasické drobence – promíchejte mouku s cukrem, připojte máslo a třete mezi prsty, až vznikne hrudkovitá posypka.
  5. Formu zasuňte do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte do zezlátnutí drobenky. Z výsledku se můžete radovat za 30 až 35 minut.

Prima tipy od cukrářů:

  • Nešetřete na základních surovinách, jako jsou vejce z volného chovu, kvalitní mouka a tučný jogurt nebo tvaroh, ale také zralé (!) ovoce.
  • Koláčovou formu vymažte studeným máslem – vytvoří se tak film, na který se lépe zachytí mouka.
  • Kypřicí prášek se promíchává nejprve do mouky, aby tzv. nevyšuměl, tedy aby svoji práci nezačal odvádět dřív, než potřebujete, a koláč byl pěkně nadýchaný. K reakci kyseliny a zásadité látky, díky které v těstě vznikají vzduchové bubliny, totiž dochází rozpuštěním kypřidel v tekutině. Ta se proto vmíchávají do směsi suchých ingrediencí, které zpomalí kontakt s tekutou složkou, nebo se připojí až do vypracovaného těsta.
  • Pokud jde o náplň, vyjděte vstříc svým chuťovým buňkám! Do Pastacaffé se hosté vracejí na jahodový, malinový a meruňkový koláč, v sezoně se na těsto pokládá i rebarbora nebo rebarborový kompot s jahodami. Krok vedle neuděláte ani s borůvkami, kyselejším angreštem a rybízem, s třešněmi, ostružinami nebo lesními jahodami. A na podzim svou práci odvedou švestky, hrušky nebo jablka. Po sezoně se můžete spolehnout na zásoby mraženého ovoce.
  • Máslo na drobenku si nejdříve rozkrájejte na menší kousky a dejte znovu chladit. Při výrobě žmolenky buďte rychlí, aby se tuk nestíhal rozpouštět a vsakovat do mouky. Můžete si ji nachystat i den předem a uchovat v lednici, případně zmrazit do zásoby.
  • Klasickou drobenku ozvláštní špetka skořice, muškátového oříšku, anýzu nebo perníkového koření, ale také citrusová kůra, mleté pražené oříšky nebo ořechová mouka, vanilkový cukr i vanilková dřeň. Kdo rád experimentuje, nahradí část mouky pohankou, špaldou, ovsem nebo jinou aromatickou obilovinou, přidá špetku soli pro zvýraznění sladkosti nebo několik lžic hnědého másla.
  • Citronovou kůru můžete nastrouhat i do samotného těsta, podobně jako mletý koriandr nebo rozmarýn, které se hodí do páru s meruňkami. Tvaroh zkuste dosladit trochou bylinkového sirupu, například z meduňky, šalvěje a verbeny, jitrocele nebo černého bezu.

Zdroj: Jídlo a radost

Inspirujte se také receptem na výborný rybízový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jídlo a radost / Ambiente


Přečtěte si také

Recepty