Suroviny
- sezamový olej 1 lžíce + trochu na dochucení
- česnek (najemno nasekaný) 4 stroužky
- zázvor (nakrájený) 4cm kousek
- pórek (najemno nakrájená bílá čás) 1 ks
- mrkev (nahrubo nakrájená) 1 ks
- kuřecí vývar 1 litr
- vepřové kosti (z kýty, na hodinu namočené ve studené vodě) 750 g
- tamari 2 lžíce
- saké 2 lžíce
- víno mirin 2 lžíce
- cukr 2 lžičky
- bílá miso pasta 100 g
- mořská řasa Kombu (nepovinné) 1 ks
- vepřový bůček (libový, s kůží) 1 kg
- nudle ramen 500 g
K podávání
- vejce natvrdo
- jarní cibulka
- řasa nori
- černá sezamová semínka
- nakládaná zelenina (japonská - tsukemono)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a smažte česnek, zázvor, pórek a mrkev 3 minuty lehce dozlatova. Přemístěte do pomalého hrnce. Přidejte do hrnce vývar, kosti a 2,5 l vody. Přiveďte k varu, pak nechte 30 minut mírně vařit a odstraňte z povrchu jakoukoli nečistotu. Po vaření byste měli mít asi 2 l vývaru, případně přilijte více vody, a pak dejte do pomalého hrnce.
- Přimíchejte tamari omáčku, saké, mirin, cukr, miso, kombu a vepřový bok. Vše by mělo být ponořeno. Vařte 7 hodin na nízkém stupni, dokud vepřové nezměkne. Vyndejte bok a nechte trochu vychladnout. Vývar sceďte přes jemné síto.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu. Odstraňte z boku kůži a pak maso nakrájejte na 1cm plátky.
- Podávejte nudle, bok a vývar v miskách spolu s vejci, jarní cibulkou, nori, sezamovými semínky a nakládanou zeleninou.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středně vysokou teplotu a smažte česnek, zázvor, pórek a mrkev 3 minuty lehce dozlatova. Vše dejte stranou. Do hrnce dejte vývar, kosti a 2,5 l vody. Přiveďte k varu, pak nechte 30 minut mírně vařit a odstraňte z povrchu jakoukoli nečistotu.
- Vraťte do hrnce česnek, zázvor, pórek a mrkev a přidejte vepřový bok. Přiveďte k varu, snižte teplotu a přimíchejte tamari omáčku, saké, mirin, cukr, miso a kombu. Nechte 2 hodiny mírně vařit, dokud vepřové nezměkne. Vyndejte z hrnce a nechte trochu vychladnout. Vývar sceďte přes jemné síto.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu. Odstraňte z boku kůži a pak maso nakrájejte na 1cm plátky.
- Podávejte nudle, bok a vývar v miskách spolu s vejci, jarní cibulkou, nori, sezamovými semínky a nakládanou zeleninou.
Vyzkoušejte také recept na vietnamskou polévku Pho Bo podle návodného videoreceptu