redakce Prima FRESH

Luxusní ramen s vepřovým bůčkem a nakládaným vejcem

Moje hodnocení
2x

Ikona japonské kuchyně pomohla nastartovat nový život polévek po celém světě. I na pohled nádherný životabudič je vlastně celým jídlem, a to naprosto špičkovým, takže není divu, že se ramen stal miláčkem davů i celebrit. Hodnota tohoto pokladu ovšem překračuje povrchní kritéria a ramen si zaslouží místo na výsluní v jakékoliv kuchyni.

6 porcí
240 minut
japonská

Suroviny

  • ramen vejce (viz PRIMA TIP) 6 ks
  • nudle ramen 450 g

Maso

Dochucovací směs

Vývar

Dokončení

  • mladá cibulka 3 ks
  • červená chilli paprička 1 ks

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte vepřové. Potřete ho solí, cukrem, zakapejte sójovou omáčkou a dobře vmasírujte do masa. Nechte ho přikryté přes noc v ledničce.
  2. Troubu předehřejte na 160 °C, z masa otřete přebytečnou marinádu, dejte ho do formy, do níž se tak akorát vejde a přikryté alobalem pečte 4 hodiny. Vypečené sádlo odlijte na později.
  3. Na vložku nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli, česnek, zázvor a jablko. Vsypte do pánve s olejem a velice zvolna a za stálého promíchávání smažte 45 minut, až směs změkne, ale nezabarví se.
  4. Oba druhy alkoholu vlijte do kastrůlku a při vysoké teplotě svařte, až směs začne bublat. Nechte ji asi 4 minuty redukovat, pak snižte teplotu, přidejte sójovou omáčku a jablečný rozvar. Vařte ještě 5 minut a dejte stranou.
  5. Krátce před podáváním smíchejte oba vývary, uveďte je do varu a vařte asi 5 minut. Dejte vařit vodu na nudle a upečené maso nakrájejte na tenké plátky. Připravte 6 misek, do každé dejte po 1 lžíci vypečeného sádla a dochucovací směsi a rozlijte horký vývar.
  6. Nudle vařte ve vroucí osolené vodě 45 vteřin nebo podle návodu na obalu, rozdělte je pak scezené do misek. Navrch rozložte plátky masa a půlky vajec. Posypte nadrobno nakrájenou cibulkou a chilli papričkou a podávejte.
PRIMA TIP: Nakládaná vejce mají skvělou chuť a použít je můžete mnoha způsoby. Budete potřebovat 6 vajec uvařených natvrdo. Do kastrolu dejte na plátky nakrájený 5cm kousek zázvoru, 1 rozetřený stroužek česneku, 80 ml sójové omáčky a 50 ml saké. Uveďte do varu a pak zlehka vařte 5 minut, vmíchejte 1 lžíci tekutého medu, dejte stranou a nechte 3 minuty stát. Sceďte a do odvaru vmíchejte ½ litru studené vody, vložte oloupaná vejce a nechte nejméně 24 hodin marinovat v chladu.

Vyzkoušejte také jednoduchý kimchi ramen podle návodného videoreceptu

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty