Suroviny
- ramen vejce (viz PRIMA TIP) 6 ks
- nudle ramen 450 g
Maso
- vepřový bůček (bez kůže) 750 g
- hrubozrnná sůl 10 g
- cukr krupice (přírodní, světlý) 20 g
- sójová omáčka (světlá) 30 ml
Dochucovací směs
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- zázvor 3cm kousek
- jablka Granny Smith (zelené, kyselejší) 1 ks
- rostlinný olej 1 lžíce
- saké 75 ml
- mirin 75 ml
- sójová omáčka 100 ml
Vývar
- drůbeží vývar 1 litr
- vývar (daši) 1 litr
Dokončení
- mladá cibulka 3 ks
- červená chilli paprička 1 ks
Postup přípravy
- Nejprve připravte vepřové. Potřete ho solí, cukrem, zakapejte sójovou omáčkou a dobře vmasírujte do masa. Nechte ho přikryté přes noc v ledničce.
- Troubu předehřejte na 160 °C, z masa otřete přebytečnou marinádu, dejte ho do formy, do níž se tak akorát vejde a přikryté alobalem pečte 4 hodiny. Vypečené sádlo odlijte na později.
- Na vložku nadrobno nakrájejte oloupanou cibuli, česnek, zázvor a jablko. Vsypte do pánve s olejem a velice zvolna a za stálého promíchávání smažte 45 minut, až směs změkne, ale nezabarví se.
- Oba druhy alkoholu vlijte do kastrůlku a při vysoké teplotě svařte, až směs začne bublat. Nechte ji asi 4 minuty redukovat, pak snižte teplotu, přidejte sójovou omáčku a jablečný rozvar. Vařte ještě 5 minut a dejte stranou.
- Krátce před podáváním smíchejte oba vývary, uveďte je do varu a vařte asi 5 minut. Dejte vařit vodu na nudle a upečené maso nakrájejte na tenké plátky. Připravte 6 misek, do každé dejte po 1 lžíci vypečeného sádla a dochucovací směsi a rozlijte horký vývar.
- Nudle vařte ve vroucí osolené vodě 45 vteřin nebo podle návodu na obalu, rozdělte je pak scezené do misek. Navrch rozložte plátky masa a půlky vajec. Posypte nadrobno nakrájenou cibulkou a chilli papričkou a podávejte.
PRIMA TIP: Nakládaná vejce mají skvělou chuť a použít je můžete mnoha způsoby. Budete potřebovat 6 vajec uvařených natvrdo. Do kastrolu dejte na plátky nakrájený 5cm kousek zázvoru, 1 rozetřený stroužek česneku, 80 ml sójové omáčky a 50 ml saké. Uveďte do varu a pak zlehka vařte 5 minut, vmíchejte 1 lžíci tekutého medu, dejte stranou a nechte 3 minuty stát. Sceďte a do odvaru vmíchejte ½ litru studené vody, vložte oloupaná vejce a nechte nejméně 24 hodin marinovat v chladu.
Luxusní ramen s vepřovým bůčkem a nakládaným vejcem Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také jednoduchý kimchi ramen podle návodného videoreceptu