Suroviny
- hladká mouka 400 g + na poprášení
- droždí 21 g
- voda (vlažná) 250 ml
- rostlinný olej 3 lžíce
- cibule 500 g
- anglická slanina (nebo uzený bůček) 150 g
- zakysaná smetana 200 ml
- smetana na vaření 200 ml
- mořská sůl
- černý pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Vlijte vlažnou vodu a krátce promíchejte. Přikryté utěrkou nechte 10 minut odpočívat, pak do těsta zapracujte 1 lžíci oleje a ½ lžičky soli. Dobře propracujte, vytvarujte jako kouli, přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
- Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli nadrobno nebo na proužky a slaninu na malé kostičky. Opékejte je v pánvi na rozehřátém oleji asi 6 až 8 minut, až zvláční, ale nezabarví se. Pak nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 220 °C.
- Těsto rozdělte na 4 díly a na pomoučené ploše je vyválejte na tenké placky. Promíchejte oba druhy smetany, směsí placky potřete a rovnoměrně posypte osmaženou cibulí se slaninou. Dobře opepřete.
- Placky postupně klaďte na plech vyložený papírem na pečení a pečte je 10 až 15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Ačkoli se cibulové koláče často přirovnávají k pizze, Alsasané nemají tohle srovnání rádi. Je důležité, aby bylo těsto rozválené co nejvíc do tenka a upečené zprudka, aby byly placky trochu křupavé, ale přitom trochu vláčné. Samotná jednoduchá náplň slouží spíš jako doplněk dobře připraveného těsta. Pokrok nicméně nezastavíš, a tak se dnes můžeme setkat i s variantami, kdy se náplň ještě doplňuje sýrem, nejčastěji pikantním münsterským, který se skvěle rozpéká a roztéká.
Alsaský cibulový koláč Flammkuchen Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také quiche s medovou cibulí a šunkou podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE