Poklady německé kuchyně: Alsaský cibulový koláč Flammkuchen

Moje hodnocení
1x

Tahle specialita z dvojjazyčné oblasti Alsaska-Lotrinska je stejně jednoduchá jako nezapomenutelná. Dnes připadá oblast Alsace-Lorraine Francii, ale prostý Flammkuchen tu milují i zhýčkané gurmetí jazýčky.

4 porce
90 minut
německá

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Vlijte vlažnou vodu a krátce promíchejte. Přikryté utěrkou nechte 10 minut odpočívat, pak do těsta zapracujte 1 lžíci oleje a ½ lžičky soli. Dobře propracujte, vytvarujte jako kouli, přikryjte fólií a nechte asi 30 minut kynout.
  2. Mezitím nakrájejte oloupanou cibuli nadrobno nebo na proužky a slaninu na malé kostičky. Opékejte je v pánvi na rozehřátém oleji asi 6 až 8 minut, až zvláční, ale nezabarví se. Pak nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 220 °C.
  3. Těsto rozdělte na 4 díly a na pomoučené ploše je vyválejte na tenké placky. Promíchejte oba druhy smetany, směsí placky potřete a rovnoměrně posypte osmaženou cibulí se slaninou. Dobře opepřete.
  4. Placky postupně klaďte na plech vyložený papírem na pečení a pečte je 10 až 15 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Ačkoli se cibulové koláče často přirovnávají k pizze, Alsasané nemají tohle srovnání rádi. Je důležité, aby bylo těsto rozválené co nejvíc do tenka a upečené zprudka, aby byly placky trochu křupavé, ale přitom trochu vláčné. Samotná jednoduchá náplň slouží spíš jako doplněk dobře připraveného těsta. Pokrok nicméně nezastavíš, a tak se dnes můžeme setkat i s variantami, kdy se náplň ještě doplňuje sýrem, nejčastěji pikantním münsterským, který se skvěle rozpéká a roztéká.

Vyzkoušejte také quiche s medovou cibulí a šunkou podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty