Suroviny
- hladká mouka 250 g
- máslo 150 g
- vejce 1 ks
- voda (ledová) 2 lžíce
- sůl
Náplň
- přepuštěné máslo 1–2 lžíce
- cibule 3 ks
- vařená uzená šunka (vepřová) 200 g
- med 1 lžíce
- smetana (33 %) 250 ml
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek 1 špetka
- vejce 3 ks
- tvrdý sýr 150 g
- tymián 2–3 snítky
Postup přípravy
- Z mouky, špetky soli a studeného pokrájeného másla, si na vále nožem nebo v robotu připravte směs podobnou drobence, přidejte vejce, pár lžic vody a spojte v těsto. Vytvarujte kouli, zabalte ji do fólie a nechte tak půl hodiny až hodinu odležet a ztuhnout v chladničce. Mezitím si připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, dejte na něj cibuli a opékejte za občasného promíchání, dokud není měkká, trvá to asi 10–15 minut. Pak přidejte i šunku a ještě pár minut opékejte, dokud cibule nebude zlatavá a šunka prohřátá. Přidejte lžíci medu, promíchejte a ještě minutu opékejte. Odstavte z ohně a odložte na později.
- Těsto vyválejte na pomoučeném válu na kulatou placku a vložte ji do koláčové formy o průměru 24 cm, ideální je, když těsto trošku přesahuje přes okraje formy, protože pak je můžete podle okraje formy seříznout a koláč vypadá úhledně. Dno propíchejte vidličkou a pečte 10–15 minut v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 stupňů dorůžova. Formu vyndejte a dokončete náplň. V misce prošlehejte smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a vejce. Šunku s cibulí rozprostřete na předpečený korpus, posypte sýrem a přelijte vaječnou směsí. Povrch posypte lístky tymiánu. Dejte zpět do trouby a pečte ještě cca 35 minut. Náplň by měla být pevná, zlatavá, ale nepečte ji déle než je to nutné – quiche by pak ztratil šťavnatost.
- Nechte chvíli zchladnout a pak krájejte – je výborný teplý i studený, i druhý den.