Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Miletínské modlitbičky z Podkrkonoší – tradiční pochoutka z perníku

Moje hodnocení
1x

Plněný perník připomíná modlitební knížku a prý podle nich je začal péct perníkář Josef Erben v roce 1864 v Miletíně. Prodával je o slavné miletínské pouti v dubnu a měly tak ohromný úspěch, že je v roce 1902 začal péct i protější cukrář Laušman. „Miletínky“ si pekly doma i hospodyně, a tak v každé rodině vznikl vlastní recept, který se nepatrně liší. Základem je však vždy perníkové těsto, oříšková náplň a zdobení mandlí.

25 porcí
90 minut
česká

Těsto

Náplň

Poleva

Postup přípravy

  1. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření, vejce, máslo a sirob, případně med. Vypracujte hladké těsto, buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho odpočinout do druhého dne při pokojové teplotě.
  2. Tři plechy vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto znovu prohněťte a pokud se lepí, lehce ho podsypejte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte plát silný 4 mm a z něj vykrajujte obdélníčky o rozměru 10 × 6 cm. Troubu předehřejte na 180 °C a pak v ní upečte těsto dozlatova, až zpevní, zhruba 10–12 minut. Vytáhněte ho a nechte zchladnout.
  3. Mezitím připravte náplň. Mleté ořechy promíchejte se sirobem či medem, skořicí, vejcem a rumem. Je-li příliš řídká, zahustěte ji drobečky z piškotů.
  4. Mandle spařte vroucí vodou, počkejte, až trochu zchladnou, a pak je vyloupejte. Rozkrojte je podélně na poloviny.
  5. Upečené obdélníčky slepujte náplní po dvou. Na polevu třete moučkový cukr s horkou vodou dohladka a po kapkách přidávejte rum. Třete tak dlouho, až bude poleva hustá, lesklá a hladká. Polevou potřete horní stranu modlitbiček a ozdobte je půlkou mandle.

Vyzkoušejte také recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Petra Tajovský Pospěchová Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska

Druhé vydání Regionální kuchařky představuje 135 originálních lokálních pokrmů z 13 českých a moravských regionů a doplňuje je 13 živými tradicemi a 40 výlety po okolí. Dovolenou tak můžete spojit s poznáváním místních dobrot i folkloru a pokud vám některá jídla zachutnají, díky této kuchařce si je budete moci doma uvařit a připomenout si tak příjemné nejen letní chvíle.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty