Těsto
- hladká mouka 500 g
- moučkový cukr 100 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- perníkové koření 1 lžička
- vejce 1 ks
- máslo (změklé) 100 g
- med (nebo sirob) 200 g
- hladká mouka (na podsypání)
Náplň
- mleté vlašské ořechy 200 g
- med (nebo sirob) 4 lžičky
- mletá skořice 1 špetka
- vejce 1 ks
- rum 1 lžíce
- piškoty (drobečky na zahuštění)
Poleva
- mandle (na ozdobu) 50 g
- moučkový cukr 100 g
- voda (horká) asi 1 lžíce
- rum 1 lžíce
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření, vejce, máslo a sirob, případně med. Vypracujte hladké těsto, buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho odpočinout do druhého dne při pokojové teplotě.
- Tři plechy vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto znovu prohněťte a pokud se lepí, lehce ho podsypejte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte plát silný 4 mm a z něj vykrajujte obdélníčky o rozměru 10 × 6 cm. Troubu předehřejte na 180 °C a pak v ní upečte těsto dozlatova, až zpevní, zhruba 10–12 minut. Vytáhněte ho a nechte zchladnout.
- Mezitím připravte náplň. Mleté ořechy promíchejte se sirobem či medem, skořicí, vejcem a rumem. Je-li příliš řídká, zahustěte ji drobečky z piškotů.
- Mandle spařte vroucí vodou, počkejte, až trochu zchladnou, a pak je vyloupejte. Rozkrojte je podélně na poloviny.
- Upečené obdélníčky slepujte náplní po dvou. Na polevu třete moučkový cukr s horkou vodou dohladka a po kapkách přidávejte rum. Třete tak dlouho, až bude poleva hustá, lesklá a hladká. Polevou potřete horní stranu modlitbiček a ozdobte je půlkou mandle.
Miletínské modlitbičky z Podkrkonoší, tradiční pochoutka z perníku Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte také recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE