Těsto
- hladká mouka 500 g
 - moučkový cukr 100 g
 - jedlá soda 1/2 lžičky
 - perníkové koření 1 lžička
 - vejce 1 ks
 - máslo (změklé) 100 g
 - med (nebo sirob) 200 g
 - hladká mouka (na podsypání)
 
Náplň
- mleté vlašské ořechy 200 g
 - med (nebo sirob) 4 lžičky
 - mletá skořice 1 špetka
 - vejce 1 ks
 - rum 1 lžíce
 - piškoty (drobečky na zahuštění)
 
Poleva
- mandle (na ozdobu) 50 g
 - moučkový cukr 100 g
 - voda (horká) asi 1 lžíce
 - rum 1 lžíce
 
Postup přípravy
- Do velké mísy prosejte mouku, přidejte moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření, vejce, máslo a sirob, případně med. Vypracujte hladké těsto, buď ručně vařečkou, nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechte ho odpočinout do druhého dne při pokojové teplotě.
 - Tři plechy vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto znovu prohněťte a pokud se lepí, lehce ho podsypejte moukou. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte plát silný 4 mm a z něj vykrajujte obdélníčky o rozměru 10 × 6 cm. Troubu předehřejte na 180 °C a pak v ní upečte těsto dozlatova, až zpevní, zhruba 10–12 minut. Vytáhněte ho a nechte zchladnout.
 - Mezitím připravte náplň. Mleté ořechy promíchejte se sirobem či medem, skořicí, vejcem a rumem. Je-li příliš řídká, zahustěte ji drobečky z piškotů.
 - Mandle spařte vroucí vodou, počkejte, až trochu zchladnou, a pak je vyloupejte. Rozkrojte je podélně na poloviny.
 - Upečené obdélníčky slepujte náplní po dvou. Na polevu třete moučkový cukr s horkou vodou dohladka a po kapkách přidávejte rum. Třete tak dlouho, až bude poleva hustá, lesklá a hladká. Polevou potřete horní stranu modlitbiček a ozdobte je půlkou mandle.
 
                    
                                        Miletínské modlitbičky z Podkrkonoší, tradiční pochoutka z perníku Zdroj: Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Vyzkoušejte také recept na hned měkké perníčky s medem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE