Finská rybí polévka Lohikeitto
Zdroj: Svatava Vašková
Finská rybí polévka Lohikeitto
Zdroj:
Svatava Vašková
Severská gastronomie už pár let určuje světové trendy a patří mezi nejzdravější kuchyně. Základem jsou čerstvé ryby, sezonní zelenina a byliny, především kopr. Hlavní roli hraje i v této rybí polévce, ve které zužitkujete kosti a hlavy. Rozmixujte ji na hladký krém a podávejte s povařenou zeleninou místo krutonů. Krásné, lahodné a zdravé!
Postup přípravy
-
Nejprve připravte rybí vývar. Rybí ořez vložte do hrnce, zalijte 1 l vody, přidejte oloupanou mrkev a petržel, přiveďte k varu, seberte pěnu, ztlumte teplotu a nechte mírně probublávat 45 minut.
-
Vývar sceďte, rybí maso oberte, kosti a hlavy vyhoďte. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky.
-
Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno, brambory na kostky. V hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli, vsypte brambory, zalijte scezeným vývarem a vařte, až brambory změknou. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
-
Vsypte do něj hrášek, mrkev a petržel, vlijte smetanu a povařte 3 minuty. Lososa zbavte kůže a kostí, nakrájejte ho na kostky, kopr nasekejte nadrobno a vsypte obojí do polévky. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
Finská rybí polévka Lohikeitto
Zdroj: Svatava Vašková
Finská rybí polévka Lohikeitto
Zdroj:
Svatava Vašková
Další super nápady na pohodové večeře najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: