Svatava Vašková

Finská rybí polévka Lohikeitto

Moje hodnocení
2x

Severská gastronomie už pár let určuje světové trendy a patří mezi nejzdravější kuchyně. Základem jsou čerstvé ryby, sezonní zelenina a byliny, především kopr. Hlavní roli hraje i v této rybí polévce, ve které zužitkujete kosti a hlavy. Rozmixujte ji na hladký krém a podávejte s povařenou zeleninou místo krutonů. Krásné, lahodné a zdravé!

3 porce
90 minut
finská

Suroviny

  • ořez z ryb (hlava, páteř...) asi 1 kg
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • malá bílá cibule 1 ks
  • brambory 2 ks
  • máslo 2 lžíce
  • mražený hrášek 2 lžíce
  • smetana ke šlehání 200 ml
  • filet z lososa 200 g
  • čerstvý kopr 1/2 svazku
  • citronová šťáva k dochucení
  • sůl a čerstvě namletý bílý pepř

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte rybí vývar. Rybí ořez vložte do hrnce, zalijte 1 l vody, přidejte oloupanou mrkev a petržel, přiveďte k varu, seberte pěnu, ztlumte teplotu a nechte mírně probublávat 45 minut.
  2. Vývar sceďte, rybí maso oberte, kosti a hlavy vyhoďte. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky.
  3. Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno, brambory na kostky. V hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli, vsypte brambory, zalijte scezeným vývarem a vařte, až brambory změknou. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
  4. Vsypte do něj hrášek, mrkev a petržel, vlijte smetanu a povařte 3 minuty. Lososa zbavte kůže a kostí, nakrájejte ho na kostky, kopr nasekejte nadrobno a vsypte obojí do polévky. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.

Další super nápady na pohodové večeře najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková

Coolinářka Svatava Vašková

70 receptů na pohodové večeře

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše svůj blog od roku 2015, za tu dobu na něm zveřejnila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky.

Ve své třetí kuchařce se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře. Aby byl zážitek z jídla dokonalý, propojila své recepty s dánským konceptem HYGGE. Všechna jídla uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma. A v čem vlastně hygge spočívá? Je to pohoda, kterou cítíte, když se šálkem kávy pozorujete za oknem letní bouřku. Je to pocit teplého domova, bezpečí, sounáležitosti a štěstí. Jsou to chvíle, které trávíte s blízkými lidmi. Je to stůl osvětlený svíčkami a skvělé jídlo na něm.

V nové kuchařce najdete 70 receptů rozdělených do pěti oddílů - polévky, studené večeře, teplé večeře s masem, bezmasé večeře, a nakonec i chuťovky a snacky. Autorka se nevěnuje žádné dietě ani stravovacímu omezení, proto její knížky vždy zaujmou širokou škálu čtenářů.


Přečtěte si také

Recepty