Suroviny
- ořez z ryb (hlava, páteř...) asi 1 kg
- mrkev 1 ks
- petržel 1 ks
- malá bílá cibule 1 ks
- brambory 2 ks
- máslo 2 lžíce
- mražený hrášek 2 lžíce
- smetana ke šlehání 200 ml
- filet z lososa 200 g
- čerstvý kopr 1/2 svazku
- citronová šťáva k dochucení
- sůl a čerstvě namletý bílý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte rybí vývar. Rybí ořez vložte do hrnce, zalijte 1 l vody, přidejte oloupanou mrkev a petržel, přiveďte k varu, seberte pěnu, ztlumte teplotu a nechte mírně probublávat 45 minut.
- Vývar sceďte, rybí maso oberte, kosti a hlavy vyhoďte. Mrkev a petržel nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte cibuli nadrobno, brambory na kostky. V hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli, vsypte brambory, zalijte scezeným vývarem a vařte, až brambory změknou. Rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém.
- Vsypte do něj hrášek, mrkev a petržel, vlijte smetanu a povařte 3 minuty. Lososa zbavte kůže a kostí, nakrájejte ho na kostky, kopr nasekejte nadrobno a vsypte obojí do polévky. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a podávejte.
Finská rybí polévka Lohikeitto Zdroj: Svatava Vašková