Suroviny
- vejce 4 ks
- med 50 g
- mandlová mouka 75 g
- kakao 20 g
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 1 lžička
- přepuštěné máslo (nebo řepkový olej) 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Krém:
- smetana ke šlehání (min. 33 % tuku) 250 ml
- mascarpone 50 g
- med 1 lžíce
- vanilkový lusk (zrníčka) 1 js
- marakuja (mučenka) 3 ks
- kakao (na posypání)
Postup přípravy:
- Vejce si vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice. Pokud se rozhodnete použít do těsta přepuštěné máslo – předem si ho rozpusťte v malém kastrůlku a nechte vychladnout. Společně promíchejte mandlovou mouku, prosáté kakao a prášek na pečení.
- Vejce oddělte na bílky a žloutky – bílky si dejte do větší mísy vhodné na šlehání, žloutky dejte do jiné větší mísy. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je v tuhý sníh.
- Žloutky prošlehejte spolu s medem a tukem (máslem nebo olejem). Do žloutkové směsi poté vmíchejte směs suchých ingrediencí.
- Následně pomocí stěrky opatrně zapracujte i bílkový sníh – vznikne vám jednotné, hladké a tekutější těsto. Plech vyložte pečicím papírem, který vymažte důkladně máslem. Na plech rovnoměrně rozprostřete kakaové těsto do tenčí vrstvy.
- Pečte na 180 °C 9–10 minut. Ihned jak plech vytáhnete, opatrně z něj sesuňte pečicí papír s upečeným těstem. Těsto nechte na pečicím papíru, srolujte a nechte takto vychladnout.
- Postup na krém: Smetanu vyšlehejte v pevnou šlehačku. Ve střední míse prošlehejte mascarpone spolu s medem a vanilkou. K ochucenému mascarpone přidejte šlehačku a zapracujte krátkým zašleháním – stačí opravdu malá chvilka, aby se krém spojil, ale šlehačka se nesrazila.
- Vychladlou roládu rozmotejte a rovnoměrně potřete vrstvou krému. Na krém naneste vydlabanou marakuju. Poté roládu opět zarolujte – tentokrát již bez pečicího papíru. Dávejte si pozor, ať není roláda příliš utažená (krém by se vytlačil stranami), ani příliš volná (vznikly by vzduchové kapsy bez krému).
- Takto dejte roládu alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté ji zasypte vrstvou kakaa a krájejte na plátky.
Nebo tu máme jahodovou roládu s citronovou vůní podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Netrefili jsme se těmito konkrétními roládami do chuti? Nevadí, na webu jich máme spoustu!