Těsto:
- vejce 5 ks
- cukr krupice 160 g
- olivový olej 100 ml
- plnotučné mléko 100 ml
- polohrubá mouka 320 g
- kakao 1 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
Na mřížku:
- tvaroh (v obalu) 2 ks
- vejce 1 ks
- vanilkový pudink 1 sáček
- plnotučné mléko 100 ml
Postup přípravy:
- Pekáč nebo plech s vysokým okrajem vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Na začátku si připravte mřížkování. Do misky vložte oba tvarohy, vyklepněte vejce, přisypte vanilkový pudink a přilijte mléko.
- Nyní vše promíchejte tak, aby se suroviny spojily. Pak takto ochuceným tvarohem naplňte cukrářský sáček a na chvíli ho odložte stranou. Nyní začněte dělat těsto. Mouku prosejte do větší misky. Přidejte k ní kypřicí prášek a kakao a vše umíchejte do jednotné barvy.
- Vejce rozdělte do dvou misek. Zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Ke žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte je do světlé, krásně nadýchané pěny (šlehejte klidně i 8 minut, dokud není jejich objem alespoň dvojnásobný).
- Nyní přilijte mléko a olej a směs promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a pak je spolu se sypkou směsí přidejte do misky s vyšlehanými žloutky. Vše promíchejte a následně nalijte na plech. Těsto na plechu hezky rozprostřete.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Nyní vytvořte mřížkování. Za pomoci cukrářského sáčku zdobte těsto několika diagonálními pruhy od jednoho rohu k rohu protějšímu a pak tyto pruhy příčně překryjte pruhy z vedlejšího rohu pekáče opět k protějšímu rohu. Nazdobenou buchtu pečte v troubě na 170 °C zhruba 40 minut.
Další česká klasika? Kynuté buchty! Pusťte si tento videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové
Nebo zkuste další recepty na plech: