Neplecha na plechu

Prošívaná deka - kakaová buchta na plech s tvarohovou mřížkou

Moje hodnocení
1x

Moučník známý jako prošívaná deka pro vás nejspíš není nic nového, ale přece jen – kouzlo tkví právě v tvarohové mřížce. Díky ní je totiž nejen velmi vizuálně atraktivní, ale tvaroh mu dodává také patřičnou vláčnost.

25 porcí
60 minut
česká

Těsto:

Na mřížku:

Postup přípravy:

  1. Pekáč nebo plech s vysokým okrajem vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Na začátku si připravte mřížkování. Do misky vložte oba tvarohy, vyklepněte vejce, přisypte vanilkový pudink a přilijte mléko.
  2. Nyní vše promíchejte tak, aby se suroviny spojily. Pak takto ochuceným tvarohem naplňte cukrářský sáček a na chvíli ho odložte stranou. Nyní začněte dělat těsto. Mouku prosejte do větší misky. Přidejte k ní kypřicí prášek a kakao a vše umíchejte do jednotné barvy.
  3. Vejce rozdělte do dvou misek. Zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Ke žloutkům přisypte cukr a vyšlehejte je do světlé, krásně nadýchané pěny (šlehejte klidně i 8 minut, dokud není jejich objem alespoň dvojnásobný).
  4. Nyní přilijte mléko a olej a směs promíchejte. Bílky vyšlehejte dotuha a pak je spolu se sypkou směsí přidejte do misky s vyšlehanými žloutky. Vše promíchejte a následně nalijte na plech. Těsto na plechu hezky rozprostřete.
  5. Troubu předehřejte na 170 °C. Nyní vytvořte mřížkování. Za pomoci cukrářského sáčku zdobte těsto několika diagonálními pruhy od jednoho rohu k rohu protějšímu a pak tyto pruhy příčně překryjte pruhy z vedlejšího rohu pekáče opět k protějšímu rohu. Nazdobenou buchtu pečte v troubě na 170 °C zhruba 40 minut.

Další česká klasika? Kynuté buchty! Pusťte si tento videorecept:

Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty makové a tvarohové

Nebo zkuste další recepty na plech:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty