Těsto:
- med 150 g
- máslo 150 g
- podmáslí (příp. mléko) 50 ml
- cukr krupice 90 g
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
- hladká mouka 300 g
- jedlá soda 5 g
- kakao (na vaření) 15 g
- perníkové koření 10 g
- sůl 1 špetka
Krém:
- mascarpone 250 g
- tučný tvaroh (ve vaničce) 200 g
- moučkový cukr 30 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- slaný karamel (nebo 2 skořicové cukry) 4 lžíce
Na dokončení:
- švestková povidla (na promazání korpusu) 250 g
- rum 50 ml
Postup přípravy:
- Všechny suroviny vytáhněte na linku alespoň hodinu před začátkem pečení. Nachystejte si formu o průměru 20 cm, kterou vyložte pečicím papírem.
- Boky formy pomažte trochou másla a na boky také dejte pečicí papír. Troubu rozpalte na 180 °C.
- Do kastrůlku dejte med, máslo, cukr a podmáslí. Vše začněte společně zahřívat a občas promíchejte. Cukr by se měl rozpustit a budete mít krásně hladkou směs, kterou nechte asi 20 minut chladnout.
- Oddělte žloutky do bílků. Bílky dejte do suché a čisté mísy, ve které z nich vyšlehejte sníh. Ve větší míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu, špetku soli a perníkové koření. Přidejte žloutky a vychladlou medovou směs.
- Vše pomocí šlehače vyšlehejte v hladké těsto. Vyšlehejte bílky (dejte jim na plnou rychlost 2–3 minuty). Bílky poté přidávejte k perníkovému těstu a pomocí cukrářské špachtle je zlehka zapracujte do těsta.
- Po zapracování všech bílků těsto přelijte do připravené formy a pečte asi 50–60 minut. Zkuste pak pomocí špejle, jestli je těsto hotové.
- Těsto po upečení nechte zcela vychladnout a nakrájejte na 2–3 stejně vysoké pláty. Připravte si krém. V míse vyšlehejte do polotuha smetanu ke šlehání a po lžících k ní přidávejte mascarpone s tvarohem a šlehejte na střední rychlost.
- Až budete mít v míse všechno mascarpone i tvaroh, přidejte 4 lžíce slaného karamelu, moučkový cukr a na nejvyšší rychlost vše krátce prošlehejte.
- Korpusy promažte povidly smíchanými s rumem a nandejte na ně postupně krém a jednotlivé korpusy na sebe skládejte. Poté nechte (nebo taky nemusíte) trochu krému na obvod dortu. Dort dejte do lednice nebo do chladu aspoň na 3–4 hodiny (ideálně přes noc).
Dort můžete po obvodu dozdobit medovými perníčky.