Suroviny
- čerstvé nebo chlazené kuře o váze asi 1,6 kg 1 ks
- bio citron, opláchnutý a osušený 1–2 ks
- středně velká cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- 1/4 celeru nebo 2 řapíky
- Česnek 1 celá palice
- Olivový olej
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- čerstvý rozmarýn
- Tymián
Postup přípravy
- Asi půl hodiny předtím, než chcete kuře péct, ho vyndejte z ledničky. Troubu předehřejte na 240 °C. Cibuli oloupejte, zeleninu očistěte, případně oškrábejte a nakrájejte vše na větší kousky. Česnek rozdělte na stroužky.
- Zeleninu rozložte do pekáče a zakapejte ji olivovým olejem. Kuře rovněž pokapejte olejem, osolte ho a opepřete a pak olej vmasírujte do kůže. Kůru citronu propíchejte špičkou ostrého nože (aby se uvolnily silice) nebo ho dejte na 40 vteřin do mikrovlnky, bude mít mnohem výraznější aroma. Citron rozpulte a vložte spolu s bylinkami do břišní dutiny kuřete, případně rozložte na zeleninu.
- Kuře dejte do pekáče na zeleninu, vložte do trouby a teplotu snižte na 200 °C. Pečte kuře asi 1 hodinu a 20 minut, potírejte ho vypečenou šťávou a pokud by se zelenina na dně připékala, podlévejte trochou horké vody.