Suroviny
- vejce 5 ks
- moučkový cukr 5 vrchovatých lžic
- horká voda 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- kakao 3 lžíce
- polohrubá mouka 5 vrchovatých lžic + na vysypání
- kypřicí prášek do pečiva 2 lžičky
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání)
Náplň:
- borůvky (na pyré) 125 g
- borůvky (na ozdobu) 200 g
- cukr krupice 2 lžíce
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- moučkový cukr 3 lžíce
- vanilkový cukr 1 lžička
- citronová kůra
- citronová šťáva 1/2 plodu
Postup přípravy:
- Žloutky vyšlehejte s cukrem a horkou vodou. Přidejte olej, kakao a zapracujte mouku s kypřicím práškem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečte při 160 °C asi 60 minut. Borůvky na pyré krátce povařte s cukrem a rozmixujte dohladka (1 lžíci pyré si nechte na ozdobu).
- Mascarpone a smetanu vyšlehejte s oběma cukry. Pak vmíchejte citronovou kůru a šťávu. Vychladlý korpus podélně prokrojte a spodní díl potřete borůvkovým pyré, krémem a posypte borůvkami.
- Přiklopte druhou polovinou a celý dort potřete krémem. Do zbylého krému zašlehejte borůvkové pyré a pomocí cukrářského sáčku vytvořte pusinky. Dort nechte vychladit a doplňte ještě pár borůvkami.
Chcete si upéct další dortovou klasiku? Pusťte si náš videorecept s mrkváčem!
Kompletní recept najdete ZDE: Mrkvový dort s ořechy
Nebo se podívejte na další recepty s borůvkami: