Suroviny
- cannelloni 250 g
Na krémovou rajčatovou omáčku
- Olej 2 lžíce
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- oloupaná rajčata 800 g
- Cukr 2 lžíce
- Sůl
- Pepř
- créme fraiche 1/2 hrnku
Na špenátovou náplň
- Špenát 1 kg
- ricotta nebo cottage sýr 500 g
- Vejce 2 ks
- čerstvá petrželka 1/4 hrnku
- čerstvá bazalka 1/4 hrnku
- čedar nebo mozzarella 3/4 hrnku
- nastrouhaný parmazán 3/4 hrnku
Postup přípravy
- Rajčatová omáčka: V malé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm, asi 2 minuty, cibuli a česnek. Potom vmíchejte rajčata, snižte teplotu a na mírném ohni vařte 20-30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte cukr a vmíchejte creme fraiche.
- Špenátová náplň: Vařte špenát asi 4 minuty, dokud nezavadne. Sundejte z ohně a ochlaďte. Potom ho dejte do mísy a smíchejte s ricottou (cottage sýrem) , vejci, bylinkami a polovinou z ostatních sýrů.
- Lžící naplňte špenátovou směsí válečky těstovin. Když budou všechny naplněné, dejte na dno zapékací mísy tenkou vrstvu rajčatové omáčky a na ni položte rolky v jedné vrstvě.
- Přelijte rajčatovou omáčkou a přidejte další vrstvu těstovin. Přikryté alobalem pečte v troubě 20 minut. Potom fólii sundejte, posypte zbytkem sýra a nepřikryté pečte dalších 10 minut. Podávejte horké.