Suroviny
Postup přípravy
- Rohlíky nakrájejte na 1cm kostičky a orestujte je na 1 lžíci rozehřátého másla dozlatova. Odstavte stranou.
- Žloutky prošlehejte vidličkou s mlékem. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte k žloutkům. Přidejte mandle a konopné semínko, jarní cibulku, citronovou kůru, nadrobno nasekané bylinky a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Promíchejte a přelijte přes opečené kostičky rohlíků.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh. Jemně ho zapracujte do žloutkové směsi.
- Kuře omyjte, osušte a zlehka osolte a opepřete zevnitř i na kůži. Naplňte ho nádivkou a otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Položte ho do pekáče prsíčky dolů a poklaďte plátky másla. Zlehka podlijte vodou.
- Pečte v předehřáté troubě 75 minut, čas záleží na přesné velikosti kuřete. Zhruba po 45 minutách kuře obraťte prsíčky nahoru a dopečte z druhé strany. Podle potřeby podlévejte, buď vypečenou šťávou s máslem, nebo vodou.
- Propečenost masa zkontrolujte vpichem do stehen. Podávejte s bramborami nebo salátkem.
PRIMA TIP: Pokud vám nádivka zbyde, vytvořte z ní menší koule nebo šišky, obalte je v plátcích anglické slaniny a upečte spolu s kuřetem. A máte přílohu.
Vyzkoušejte další recepty na kuře s nádivkou