Jezte konopí!

Pečené kuře s mandlovo-konopnou nádivkou

Moje hodnocení
3x

Dozlatova vypečené, šťavnaté kuře s křupavou kůrkou a s nádivkou je symbolem tradičního nedělního oběda, přitom kuřata se ve větším začala jíst až po druhé světové válce s rozšířením jejich velkochovů. Na venkově zůstávalo kuře vzácností, hospodyně z něj raději vychovala slepičku na snášení vajec. Vraťte kuřeti jeho výjimečnost a dejte přednost farmářskému kuřeti, které běhá na čerstvém vzduchu, zobe zrní a cítí slunce. Jeho pohoda je z masa cítit, vaši pohodu zlepší i nádivka s konopnými semínky, které obsahují vyvážený podíl esenciálních aminokyselin.

6 porcí
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rohlíky nakrájejte na 1cm kostičky a orestujte je na 1 lžíci rozehřátého másla dozlatova. Odstavte stranou.
  2. Žloutky prošlehejte vidličkou s mlékem. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte k žloutkům. Přidejte mandle a konopné semínko, jarní cibulku, citronovou kůru, nadrobno nasekané bylinky a muškátový oříšek. Osolte a opepřete. Promíchejte a přelijte přes opečené kostičky rohlíků.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh. Jemně ho zapracujte do žloutkové směsi.
  4. Kuře omyjte, osušte a zlehka osolte a opepřete zevnitř i na kůži. Naplňte ho nádivkou a otvor zašijte nebo spíchněte párátky. Položte ho do pekáče prsíčky dolů a poklaďte plátky másla. Zlehka podlijte vodou.
  5. Pečte v předehřáté troubě 75 minut, čas záleží na přesné velikosti kuřete. Zhruba po 45 minutách kuře obraťte prsíčky nahoru a dopečte z druhé strany. Podle potřeby podlévejte, buď vypečenou šťávou s máslem, nebo vodou.
  6. Propečenost masa zkontrolujte vpichem do stehen. Podávejte s bramborami nebo salátkem.
PRIMA TIP: Pokud vám nádivka zbyde, vytvořte z ní menší koule nebo šišky, obalte je v plátcích anglické slaniny a upečte spolu s kuřetem. A máte přílohu.

Vyzkoušejte další recepty na kuře s nádivkou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jezte konopí!

Kateřina Bednářová, František Švejda Jezte konopí!

Věděli jste, že buňky v těle využívají ke komunikaci tzv. endokanabinoidní systém, který signalizuje (ne)zdravé fungování jednotlivých orgánů a jejich souhru? A právě tento systém harmonizují konopné produkty. Mýty spojené s konopím, jeho historii, používání, vliv na zdraví i chutnou úpravu představuje Kateřina Bednářové ve své kuchařce věnované této zázračné rostlině. Konopné produkty zařazuje do všech složek jídelníčku, najdete zde snídaně, po kterých dostanete hlad až při obědě, fit svačiny, hlavní jídla, dezerty i lehké večeře. Většina pokrmů je vegetariánských, maso zde má samostatnou kapitolu. Autorka dbá na zdravý životní styl, a proto jsou recepty nutričně vyváženě z dostupných surovin s etickým původem. Perfektní kniha pro všechny, kteří chtějí jíst lépe, zdravěji, a přesto nápaditě a chutně.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty