Suroviny
- celé kuře (baby) 2 ks
- máslo 2 a 1/2 lžíce
- mrkev (hrst nadrobno nakrájená)
- řapíkatý celer (hrst nadrobno nakrájený)
- cibule (hrst nadrobno nakrájené)
- tymián 1 lžička
- petrželová nať
- celer (lístky)
- citron (plátky)
- cibule (plátky) 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- mrkev (plátky) 1 ks
- kuřecí vývar 200 ml
- sůl
- pepř
Knedlíky
PRIMA TIP: Na pečení „knedlíků z trouby“, jak jim říkají v Bavorsku, se dobře hodí důlková forma na muffiny. Těsto ale můžete i zabalit do namočeného a vyždímaného ubrousku a takto vařit v osolené vodě asi 30 minut a pak knedlík krájet na plátky.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 210 °C. V pánvi na 1 lžíci másla osmažte drobně nakrájenou mrkev, cibuli a celer, až zvláční. Vmíchejte bylinky.
- Kuřata propláchněte horkou vodou a osušte. Pro snazší porcování můžete vyjmout vidlicovou kost. Kůži krku přehrňte přes prsíčka a zajistěte ji párátkem. Břišní dutinu osolte, opepřete a naplňte osmaženou zeleninou, stonky petržele, listy celeru a plátky citronu. Dutinu spíchněte párátkem nebo sešijte a kuřata důkladně potřete lžící másla, které vmasírujte do kůže a svažte je provázkem. (Stačí svázat stehna a křidýlka zastrčit dospod.)
- Kuřata osolte, opepřete, dejte je na mřížku a do pekáčku nebo formy, do které se těsně vejdou. Pečte 10 minut při vysoké teplotě, pak je potřete zbylým máslem a teplotu trouby snižte na 180 °C.
- Po 30 minutách potřete kuřata citronovou šťávou a je-li třeba, přidejte do výpeku trochu vody. Ke konci pečení potřete kuřata vypečenou šťávou a jakmile budou propečená, nechte z nich vykapat šťávu, přesuňte je na prkýnko a nechte 15 minut odpočívat, pak odstraňte provázek.
- Z pekáče odlijte přebytečný tuk a zbylý svařte s vývarem, asi 5 minut, až šťáva zhoustne. Přeceďte ji a podávejte ke kuřeti spolu s knedlíčky.
- Knedlíky připravte během doby, kdy se kuřata pečou. Pečivo nakrájejte na kostičky, stejně jako slaninu a cibuli. Cibuli osmažte na rozehřátém másle ve velké pánvi nebo kastrolu, přidejte k ní petrželku a slaninu a nechte ji také dobře osmažit.
- Do pánve přidejte kostičky pečiva, osmažte je a vše přesuňte do mísy. Nechte trochu vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem.
- Vejce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, vlijte ke směsi s pečivem a dobře promíchejte. Těsto ale nehněťte. Pokud nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka. Ze směsi vytvarujte asi 8 knedlíků, rozložte je na plech a pečte asi 30 minut dozlatova.