Suroviny
- toustový chléb 4 ks
- smetana ke šlehání ( 33%) 200 ml
- špenát (čerstvý nebo kopřivy) 400 g
- anglická slanina (nebo špek) 50 g
- olivový olej 1 lžíce
- šalotka 2 ks
- česnek 2 stroužky (nebo trošku sušeného)
- sušená rajčata 1 hrst
- brynza 100 g
- vejce 1 ks
- celé kuře (farmářské ) 1 ks
- máslo 2 lžíce
- brambory (typu A) 600 g
- tymián (čerstvý,na ozdobu)
- sůl (maldon sůl na ozdobu)
- sůl
- pepř
Článek
25 nejlepších receptů na kuře
Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Postup přípravy
- Toustové chleby nakrájejte na kostičky, přendejte do mísy a zalijte smetanou. Špenátové listy spařte horkou vodou, vyždímejte od přebytečné vody a nasekejte na menší kousky.
- Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji je krátce orestujte. Přidejte nasekané šalotky a česnek. Orestujte, pak vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekaný spařený špenát.
- Do základu nádivky přidejte brynzu, vejce, osolte a opepřete. Promíchejte a prohřejte. Odstavte. Předehřejte troubu na 180 °C, kuře můžete péct i v páře, pokud máte tu možnost.
- Omyté a osušené kuře osolte, opepřete a dovnitř dejte nádivku. Uzavřete párátky a nohy k sobě přivažte provázkem. Do pekáče dejte omyté a rozpůlené brambory. Také je osolte a opepřete.
- Navrch dejte kuře, na něj rozložte máslo a dejte péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi na 2 hodiny. Nakonec kuře ozdobte lístky tymiánu a maldon solí.
- Upečené kuře zbavte párátek a nitě, naporcujte a podávejte s bramborami.