Suroviny
- toustové chleby 4 ks
- smetana ke šlehání 33% 200 ml
- čerstvý špenát nebo kopřivy 400 g
- anglická slanina nebo špek 50 g
- Olivový olej 1 lžíce
- Šalotka 2 ks
- Česnek 2 stroužky (nebo trošku sušeného)
- sušená rajčata 1 hrst
- Brynza 100 g
- Vejce 1 ks
- celé farmářské kuře 1 ks
- sůl, pepř
- Máslo 2 lžíce
- brambory typu A 600 g
- čerstvý tymián a maldon sůl na ozdobu
Článek
25 nejlepších receptů na kuře
Ne nadarmo vycházejí kuchařky kuře 100x jinak, kuřecí maso je chuťově velmi neutrální, takže se dá kombinovat s různými ingrediencemi, a navíc je jeho příprava jednoduchá...
Postup přípravy
- Toustové chleby nakrájejte na kostičky, přendejte do mísy a zalijte smetanou. Špenátové listy spařte horkou vodou, vyždímejte od přebytečné vody a nasekejte na menší kousky.
- Slaninu nebo špek nakrájejte na kostičky a na olivovém oleji je krátce orestujte. Přidejte nasekané šalotky a česnek. Orestujte, pak vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nasekaný spařený špenát.
- Do základu nádivky přidejte brynzu, vejce, osolte a opepřete. Promíchejte a prohřejte. Odstavte. Předehřejte troubu na 180 °C, kuře můžete péct i v páře, pokud máte tu možnost.
- Omyté a osušené kuře osolte, opepřete a dovnitř dejte nádivku. Uzavřete párátky a nohy k sobě přivažte provázkem. Do pekáče dejte omyté a rozpůlené brambory. Také je osolte a opepřete.
- Navrch dejte kuře, na něj rozložte máslo a dejte péct, dokud nebude mít kuře zlatavou kůrčičku, asi na 2 hodiny. Nakonec kuře ozdobte lístky tymiánu a maldon solí.
- Upečené kuře zbavte párátek a nitě, naporcujte a podávejte s bramborami.