Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- celé kuře (menší kuře v co nejlepší kvalitě) 1 ks
- sumac (mletý sumac (škumpa), případně citronová šťáva) 1 lžíce
- sušené švestky (vypeckované, nakrájené nadrobno) 100 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- citronová šťáva (nastrouhaná ) z 1 citronu
- vlašské ořechy (opražené a nasekané nahrubo) 200 g
- červená cibule (nastrouhaná) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře celé potřete olejem a posypte sumacem nebo promíchejte olej s citronovou šťávou a pak kuře potřete.
- Nakrájené švestky promíchejte s citronovou kůrou, šťávou, ořechy a cibulí a touto směsí kuře nadijte. Otvor můžete zajistit párátkem.
- Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu nebo až bude kuře propečené a zlatohnědé.
PRIMA TIP: Sumac je prášek nakyslé chuti z plodů škumpy koželužské a používá se hojně jako koření v Turecku, Libanonu, Zakavkazí. Dá se dnes relativně snadno sehnat, pokud se vám to nepovede, můžete ho nahradit (bio) citronem. V Ázerbajdžánu by se k tomuto kuřeti nejspíš podávala v troubě pečená nejrůznější zelenina, která se často kromě soli a pepře ochucuje čerstvým koprem.