Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- menší kuře v co nejlepší kvalitě 1 ks
- mletý sumac (škumpa), případně citronová šťáva 1 lžíce
- vypeckované sušené švestky, nakrájené nadrobno 100 g
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- vlašské ořechy (vlašské ořechy, opražené a nasekané nahrubo) 200 g
- červená cibule, nastrouhaná 1 ks
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře celé potřete olejem a posypte sumacem nebo promíchejte olej s citronovou šťávou a pak kuře potřete.
- Nakrájené švestky promíchejte s citronovou kůrou, šťávou, ořechy a cibulí a touto směsí kuře nadijte. Otvor můžete zajistit párátkem.
- Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu nebo až bude kuře propečené a zlatohnědé.
PRIMA TIP: Sumac je prášek nakyslé chuti z plodů škumpy koželužské a používá se hojně jako koření v Turecku, Libanonu, Zakavkazí. Dá se dnes relativně snadno sehnat, pokud se vám to nepovede, můžete ho nahradit (bio) citronem. V Ázerbajdžánu by se k tomuto kuřeti nejspíš podávala v troubě pečená nejrůznější zelenina, která se často kromě soli a pepře ochucuje čerstvým koprem.
Pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD