Pečené kuře s ořechovo-švestkovou nádivkou

Moje hodnocení
5x

Úžasná varianta pečeného kuřete s nádivkou pochází z kuchyně Ázerbajdžánu – nám málo známé, což je škoda, protože se tu vaří skvěle a povětšinou z úžasných místních surovin.

4 porce
90 minut

Suroviny

  • olivový olej 2 lžíce
  • menší kuře v co nejlepší kvalitě 1 ks
  • mletý sumac (škumpa), případně citronová šťáva 1 lžíce
  • vypeckované sušené švestky, nakrájené nadrobno 100 g
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • vlašské ořechy (vlašské ořechy, opražené a nasekané nahrubo) 200 g
  • červená cibule, nastrouhaná 1 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře celé potřete olejem a posypte sumacem nebo promíchejte olej s citronovou šťávou a pak kuře potřete.
  2. Nakrájené švestky promíchejte s citronovou kůrou, šťávou, ořechy a cibulí a touto směsí kuře nadijte. Otvor můžete zajistit párátkem.
  3. Vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu nebo až bude kuře propečené a zlatohnědé.

PRIMA TIP: Sumac je prášek nakyslé chuti z plodů škumpy koželužské a používá se hojně jako koření v Turecku, Libanonu, Zakavkazí. Dá se dnes relativně snadno sehnat, pokud se vám to nepovede, můžete ho nahradit (bio) citronem. V Ázerbajdžánu by se k tomuto kuřeti nejspíš podávala v troubě pečená nejrůznější zelenina, která se často kromě soli a pepře ochucuje čerstvým koprem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty