Suroviny
- jarní kuře (váha 700–800 g) 2 ks
- cibule (nadrobno nakrájená) 1 ks
- medvědí česnek (nadrobno nakrájený) 5 lžic
- citronová kůra (jemně nastrouhaná) z 1 citronu
- olivový olej 150 ml
- citron (rozkrojený na polovinu) 1 ks
- česnek (palice rozkrojená napříč) 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Nádivka
- rohlík (den staré nebo housky, nadrobno nakrájené) 5 ks
- vejce (velká, žloutky a bílky zvlášť) 3 ks
- plnotučné mléko (nebo masový vývar) asi 100 ml
- anglická slanina (nebo uzený bůček, nakrájené na kostičky a vyškvařené) 200 g
- bylinky (nakrájené čerstv, například medvědí česnek, pažitka, petrželka, špenát nebo mladé kopřivy) 2–3 hrsti
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- mleté mandle 1 lžíce
- máslo (rozpuštěné nebo sádlo) 1 lžíce
- loupané mandle (spařené) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
Jako přílohu podávejte samostatně upečenou velikonoční nádivku. Těžko pro ni najít jiné ohodnocení, než že je absolutně luxusní.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. kuřátka vně i uvnitř potřete solí a pepřem. Cibuli, medvědí česnek, citronovou kůru a špetku soli a pepře najemno rozsekejte v mixéru. Nechte motor běžet a pomalu přilévejte olej, až získáte hladkou kašičku.
- Kašičkou naplňte prostor pod uvolněnou kůží prsíček. Do dutiny kuřat vložte po půlce citronu a česneku a kuřata důkladně zakapejte zbylým olejem. Svažte jim nožky a vložte je do menšího pekáčku a pečte 15 až 20 minut, občas potírejte vypékající se šťávou.
- Teplotu trouby snižte na 180 °C a kuřátka dopékejte ještě 15 minut, aby byla propečená – vpichem jehly do nejsilnější části stehýnka se ujistěte, že vytéká jen čirá šťáva. Kuřata pak vyjměte a nechte je pod alobalem asi 10 minut odpočívat, než je budete porcovat.
- Spolu s kuřaty pečte i nádivku. Pečivo dejte do mísy, zalijte mlékem nebo vývarem, ve kterém jste rozšlehali žloutky. Směs osolte, opepřete, případně dochuťte muškátovým oříškem. Vmíchejte vyškvařenou slaninu, nadrobno nasekané bylinky, mleté mandle, trochu rozpuštěného másla nebo sádla, a nakonec opatrně zatřete sníh ušlehaný z bílků. Pekáček nebo zapékací formu důkladně vymažte rozpuštěným máslem nebo sádlem, rozestřete do něj nádivku, poklaďte ji celými mandlemi a pečte dozlatova asi 30 minut. Jak řečeno, můžete ji péct spolu s kuřetem, abyste ušetřili čas a energii.
PRIMA TIP: Lákavé recepty na nejlepší hovězí steak