Chlupaté knedlíky
- brambory 750 g
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 250 g
- sůl
Zelí
- červené kysané zelí 2 balení
- cibule 1 ks
- cukr
- olej
- sůl
Postup přípravy
- Husa: Troubu předehřejte na 130 °C. Husu dobře nasolte a nakmínujte (i zevnitř), přendejte do pekáčku prsy dolů. Jablka nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a nacpěte dovnitř husy. Pekáček zakryjte alobalem a dejte pomalu péct. Husu podlévejte ciderem, asi po 3 hodinách husu otočte. Nakonec zvedněte teplotu asi na 150 °C a husu nechte dopéct hodinu odkrytou, aby se udělala křupavá kůrka.
- Zelí: Větší cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, cibuli pomalu orestujte dozlatova. Přidejte červené zelí, zalijte ho trochou vody a duste asi 20 minut doměkka. Na závěr dochuťte cukrem a solí.
- Karlovarské knedlíky: Rohlíky nakrájejte na kostičky. Oddělte žloutky a bílky. V míse smíchejte mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Rohlíky zalijte tekutou směsí, osolte, přidejte posekanou petrželku a promíchejte. Ušlehejte sníh z bílků, vmíchejte ho k rohlíkům. Utrhněte kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneste na fólii a mokrýma rukama vytvarujte knedlík, zabalte dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujte i se zbylými knedlíky. Knedlíky vařte asi 18 minut ve vroucí vodě.
- Chlupaté knedlíky: Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno. Vymačkejte pečlivě přes utěrku z brambor všechnu tekutinu. Do brambor přidejte mouku, vejce a sůl. Mokrou rukou vytvarujte menší šišky, opatrně vhoďte do probublávající vody a vařte. Až knedlíky vyplavou na povrch, počkejte ještě asi 3 minuty, poté je vyndejte.