Zelí
- červené zelí (Znojmia) 640 g
- máslo 2 lžíce
- červená cibule 1 ks
- červené víno 100 ml
- hřebíček 2 ks
- cukr 2 lžíce
- sůl
Lokše
- vařené brambory 600 g
- hrubá mouka 200 g + na posyp pracovní desky
- vejce 3 ks
- bramborový škrob 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.
- Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte.
- Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem a vmasírujte do kůže. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte.
- Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.
- Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
- Kostru s křídly dejte do hrnce s vařící vodou, tak aby byla z části ponořená, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
- Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto.
- Na pomoučené pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.
- Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).
- Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.
Pomalu pečená svatomartinská husa se zelím 2 Zdroj: Znojmia/receptyschuti.cz