Pomalu pečená svatomartinská husa se zelím

Moje hodnocení
10x

Už se těšíte na zítřejší husu? Ani se vám nedivíme, domácí je naprosto fantastická! K tomu stačí poctivé lokše a kvalitní zelí!

4 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • husa 3,5–4 kg
  • celý kmín
  • jablka 3 ks
  • sůl

Zelí

  • červené zelí Znojmia 640 g
  • máslo 2 lžíce
  • červená cibule 1 ks
  • červené víno 100 ml
  • hřebíček 2 ks
  • cukr 2 lžíce
  • sůl

Lokše

  • vařené brambory 600 g
  • hrubá mouka 200 g + na posyp pracovní desky
  • vejce 3 ks
  • bramborový škrob 1 lžíce
  • sůl

Postup přípravy

  1. Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.
  2. Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte.
  3. Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem a vmasírujte do kůže. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte.
  4. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.
  5. Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
  6. Kostru s křídly dejte do hrnce s vařící vodou, tak aby byla z části ponořená, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
  7. Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto.
  8. Na pomoučené pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.
  9. Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).
  10. Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty