S čím podávat svatomartinskou husu? Na výběr je knedlík pětkrát jinak a lokše jako bonus
Pečená husa s variací knedlíků a se zelím
Zdroj: archiv Lokál
Pečená husa s variací knedlíků a se zelím
Zdroj:
archiv Lokál
Den svatého Martina se blíží a s ním i tradiční, krásně vypečená husa. Receptů na svatomartinskou husu u nás najdete hned několik. S čím ji ale podávat? Ideální je kombinace červeného a bílého zelí a variace knedlíků. Nadýchaný houskový, lahodný bramborový a v neposlední řadě špekový, karlovarský nebo chlupatý knedlík můžete doplnit o stále oblíbenější lokše. O recepty na všechny se podělí Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálů.
Knedlíky jsou takový náš národní poklad. Ve střední Evropě se v různých podobách objevují také, ale u nás jsou opravdu součástí národního dědictví. Pro turisty je to něco zcela neznámého, vnímají knedle jako chleba a často je jedí rukou. Nebuďme na ně přísní, berme to jako něco, co je tak výjimečné a specifické pro naši kotlinku, že na to můžeme být hrdí a představovat to světu.
Knedlíky nepochybně patří k českým omáčkám, ale nesmí chybět ani na talíři vedle pečené husy či kachny, a pak je tu samozřejmě vepřo knedlo zelo nebo vepřové výpečky. Dnešní výběr knedlíků berte jako základní sbírku, z které můžete vybírat téměř k jakémukoli jídlu z národní pokladnice kulinárních hitů.
Do mísy nasypte sůl a mouku, rozdrobte droždí a rozklepněte vejce.
Přilijte ohřáté mléko a 4–5 minut míchejte (v robotu), až vznikne hladké těsto, které nelepí.
Poté zlehka vmíchejte housky nakrájené na kostičky. Místo housky lze použít i starší rohlíky nebo toastový chleba.
Nechte těsto v hnětací míse kynout 35–45 minut na teplém místě. Svůj objem zvětší zhruba o dvě třetiny.
Přeneste těsto na vál a rozdělte na tři nebo čtyři díly. Každý několikrát přeložte, abyste vytvořili hladký kulatý bochánek a zbavili těsto přebytečného vzduchu. Nechte 10 min odpočívat na pracovní desce.
Z nakynutého těsta vytvarujte šišky a počkejte 10 minut, než dokynou. Po celou dobu kynutí zakrývejte knedlíky utěrkou, která zabrání, aby válečky oschly a popraskaly při vaření.
Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Vařte 8 minut z jedné strany, poté otočte a vařte dalších 8 minut.
Uvařené knedlíky ihned propíchněte vidličkou, aby se uvolnila nahromaděná pára, a potřete máslem – tím knedlík zvláční.
PRIMA TIP: Jako první nasypte do mísy sůl, aby nepřišla do kontaktu s droždím. Zpomalila by se tím aktivita kvasinek, a tudíž i kynutí.
„Správné nakynutí houskového knedlíku záleží také na teplotě mléka, které by nemělo být studené ani vřelé. V Lokálech se zahřívá na 40 až 50 °C, aby zůstalo dostatečně teplé i poté, co se ochladí v míse s moukou, a posílilo tak účinnost droždí. Přilijte také všechno mléko naráz – zadělané těsto se již špatně ředí. Přilévejte jej pomalu, aby nestříkalo ven z mísy a podařilo se vám vytvořit kompaktní těsto,“ doporučuje Libor Baďura.
Brambory uvařte den předem nebo je nechte dobře vychladit. Poté nastrouhejte nahrubo.
Do strouhaných brambor nasypte 250–400 g mouky. Čím více mouky, tím jsou knedlíky tužší, proto ji přidávejte postupně, dokud těsto nezíská ideální konzistenci. To znamená, že je hladké a nelepí.
Do směsi brambor a mouky ručně vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám těsto vlivem soli nezřídlo.
Z těsta vytvořte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během vaření s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepovaly ke dnu hrnce.
Jeden knedlík vyndejte, rozkrojte napůl a zkontrolujte, zda jsou dostatečně uvařené. Pokud ne, vhoďte obě poloviny zpět do hnce a dovařte.
Po vytažení z hrnce potřete knedlíky máslem pro zvláčnění.
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
Bramborový knedlík podle Lokálu
Zdroj: archiv Lokál
PRIMA TIP: Množství mouky závisí na varném typu brambor a na tom, kolik obsahují škrobu, ale taky na ročním období. Zatímco ke konci léta bývají brambory vodnatější a méně škrobovité, v zimě je to naopak.
Při přípravě bramborového knedlíku se nechte vést návodným videoreceptem
Karlovarský knedlík
4–6 porcí/ příprava 60 minut
Suroviny
houska (nebo rohlík) 600 g
vejce 10 ks
mléko 100 ml
petržel 15 g
muškátový oříšek 2,5 g
sůl
Postup přípravy
Pečivo nakrájejte na kostičky.
Z celých vajec vyšlehejte hutnou světlou pěnu.
Nakrájené pečivo vložte do mísy, prolejte mlékem a přidejte vyšlehaná vejce.
Osolte a přidejte petržel a nastrouhaný muškátový oříšek.
Směs opatrně promíchejte, rozdělte napůl a zabalte do fólie – pomůže vám vytvarovat kompaktní šišky.
Vyjměte knedlíky z fólie a 30–40 minut je vařte na páře. Případně je můžete nechat ve fólii a vařit ve vroucí vodě zhruba 40 minut.
Ke knedlíku patří pořádná pečínka. Vyzkoušejte kachnu pečenou velmi pomalu podle návodného videoreceptu
Polovinu brambor uvařte den předem nebo je nechte dobře vychladit. Poté nastrouhejte nahrubo. Druhou polovinu brambor oloupejte a syrové nastrouhejte najemno.
Do strouhaných brambor nasypte hrubou a hladkou mouku. Čím více mouky, tím jsou knedlíky tužší, proto ji přidávejte postupně, dokud těsto nezíská ideální konzistenci.
Do směsi brambor a mouky ručně vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto. Pracujte rychle, aby vám těsto vlivem soli nezřídlo.
Z těsta vytvořte polévkovou lžící noky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu (přibližně 10–15 minut). Během vaření s noky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepovaly ke dnu hrnce.
Jeden nok vyndejte, rozkrojte napůl a zkontrolujte, zda je uvařený.
Po vytažení z hrnce potřete noky máslem nebo sádlem pro zvláčnění.
PRIMA TIP: Konzistenci těsta vyzkoušejte tak, že si polévkovou lžící vytvoříte nok a vložíte do vroucí osolené vody.
Chlupaté knedlíky jsou ideální přílohou třeba k vepřovým výpečkům se špenátem. Připravte je podle videoreceptu
Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte a nechte zcela vychladnout.
Vařené brambory nastrouhejte najemno, přimíchejte mouku a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Správnou konzistenci pomůže doladit voda, nebo naopak troška mouky.
Vypracujte těsto do válečku silného asi pět centimetrů a poté rozdělte na stejné, zhruba dvoucentimetrové kousky.
Každý vyválejte na pomoučené pracovní ploše na tenké placky. (Velikost placky určuje velikost vaší pánve.)
Lokše opékejte z obou stran nasucho na rozpálené pánvi. Hotové jsou do dvou minut, konec opékání značí drobné hnědé bublinky.
Opečené placky ještě horké potřete máslem nebo sádlem a maličko osolte.
PRIMA TIP: Brambory na lokše uvařte ve slupce, ještě teplé oloupejte a nechte vychladnout ideálně přes noc v lednici. Dojde tak k proměně škrobů obsažených v hlízách, což má vliv na strukturu brambor, a tím pádem i na práci s těstem.
„Lokše pokládejte vždy na sebe, aby se „zapařily“, zvláčněly a zůstaly měkké, případně je vložte do mírně vyhřáté trouby, kde si zachovají teplotu až do podávání,“ dodává Libor Baďura.