Suroviny
- avokádový olej
- cibule (nebo šalotka, nakrájená na kostičky) 1/2 šálku
- česnek 5 stroužků
- chilli paprička (středně velká, mírně pálivá) 1 ks
- mleté maso (kuřecí) 250 g
- červená chilli paprička (středně velká) 1 ks
- bazalka (nebo thajská bazalka, lístky) 1/2 šálku
Omáčka
- sójová omáčka (světlá) 1 lžíce
- sójová omáčka (tmavá) 1 lžíce
- javorový sirup (nebo 2 lžičky tekutého medu) 1 lžíce
- thajská sladká chilli omáčka (nebo sriracha) 1 lžička
- ústřicová omáčka 1 lžíce
- rybí omáčka 1 lžíce
K servírování
- dušená rýže
- bazalka (lístky)
- jarní cibulka
- sezamová semínka
- vejce 2 ks
Postup přípravy
- Nejprve nadrobno nasekejte česnek a zelenou chilli papričku.
- Na nepřilnavé pánvi nebo ve woku rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli nebo šalotku, několik minut restujte a poté přidejte česnek a zelené chilli a smažte, až se aromatické přísady rozvoní.
- Po 30 sekundách přidejte mleté maso. Kuřecí maso zprudka restujte a oddělujte vařečkou, až bude na malé kousky a nebude růžové.
- Mezitím z uvedených ingrediencí umíchejte v misce omáčku a poté ji přilijte do pánve k masu, spolu s nakrájenou červenou chilli papričkou a lístky bazalky.
- Míchejte, dokud bazalka nezvadne, ale ještě si zachová zářivou barvu. Pokud je masová směs příliš suchá, přidejte do pánve trochu vody.
- Mezitím v jiné pánvi usmažte vejce v thajském stylu. Do pánve dejte vyšší vrstvu oleje, než jste běžně zvyklí, a zahřejte ho na vysokou teplotu. Do něj rozklepněte vejce a horký olej lžící přelévejte přes vejce nebo jen přes bílek.
- Stir-fry podávejte na dušené rýži se smaženým vejcem, které dodá jídlu neodolatelnou krémovost. Můžete posypat nakrájenou jarní cibulkou a sezamovými semínky.
Vyzkoušejte také fenomenální kuřecí kung pao podle restaurace Sia. Pomůže vám v tom návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE