Chytře zásobená spíž vás zachrání v nouzových situacích, ušetří čas a usnadní každodenní vaření. Odškrtejte si podle našeho seznamu, zda i vy máte po ruce naprostý základ.

12 věcí, které by neměly chybět ve vaší spíži Zdroj: iStock
Chytře zásobená spíž vás zachrání v nouzových situacích, ušetří čas a usnadní každodenní vaření. Odškrtejte si podle našeho seznamu, zda i vy máte po ruce naprostý základ.
Pět slov, která občas straší každou hospodyňku: „Co bude dnes k večeři?“ Pokud udržujete spíž dobře zásobenou, máte zpola vyhráno. Během chvilky vykouzlíte rychlou a zdravou večeři kdykoli, i když zrovna nemůžete jít na nákup.
Dodávají jídlu chuť i aroma a slouží jako základ mnoha receptů. Cibule i česnek vydrží v chladné, tmavé komoře i týdny. Žlutá cibule je klasika, ale do salátů je výborná červená cibule nebo šalotka. Česnek uchovávejte neloupaný v palicích.
PRIMA TIP: Začala vám cibule nebo česnek rašit? Zelená nať je plná vitamínů a cenných látek. Přidejte ji nasekanou do hotové polévky, posypejte s ní míchaná vejce nebo chleba s pomazánkou.
Bez soli to není nikdy ono. A potřebujete také pepř a koření, které máte rádi. Mějte v zásobě sáček od těch základních a často používaných. Pak vás nezaskočí, když oblíbené koření uprostřed vaření dojde.
12 věcí, které by neměly chybět ve vaší spíži 2 Zdroj: iStock
Kvalitní olivový olej je univerzální a využijete ho v teplé i studené kuchyni. Je dobré mít i nějaký chuťově neutrální olej nebo tuk na smažení a přípravu sladkých jídel, třeba přepuštěné máslo nebo řepkový olej.
Ocet se bude hodit na salátové dresinky, k dochucení omáček a polévek. Pryč jsou doby, kdy byl k sehnání pouze kvasný lihový ocet. Tlačenku si bez něj sice neumíme představit, ale jinak ho lze nahradit vinným nebo jablečným octem. Balzamikový ocet a další dochucovadla jako rybí, sójová či worcestrová omáčka, kečup a hořčice se také neztratí.
Obiloviny a jsou k mání v pestré nabídce a vaše zásoby se nemusí omezovat pouze na těstoviny a rýži. Zkuste polentu, kuskus, bulgur, jáhly nebo pseudoobiloviny quinou a pohanku. Své místo ve špajzu mají i ovesné vločky, ať už k přípravě snídaňových kaší, nebo na zahuštění polévek.
Luštěniny nabité vlákninou, bílkovinami a komplexními sacharidy nesmí chybět, a to jak sušené, tak konzervované. Jsou skvělým základem pro chilli a polévky, do salátů a pomazánek. Po plechovce fazolí nebo cizrny rádi sáhnete, když vás tlačí čas. Sušené luštěniny zas vydrží déle.
Kompletní recept najdete ZDE
Čerstvě utržená rajčata nejsou vždy při ruce a mimo sezonu buď pokulhává chuť, nebo jsou zbytečně drahá. Plechovka loupaných krájených nebo pasírovaných rajčat to jistí. Skvěle se kombinují s luštěninami, hodí se do polévek a dušených jídel, a když na to přijde, špagety s rajčatovou omáčkou jsou rychlé a potěší každého.
Nejlepší je koupit čerstvou rybu a pro maso dojít k řezníkovi. Jasná věc. Jenže jsou v životě hospodyňky situace, kdy po tuňákovi z konzervy, sardinkách nebo po masu ve vlastní šťávě doslova skočí.
Spíž není jen o konzervách a pytlících těstovin. Brambory, batáty, dýně ale i kořenová zelenina, zelí a červená řepa, pokud je skladujete na chladném a suchém místě, nějakou dobu vydrží. Dost dlouho na to, aby bylo v pravou chvíli kam sáhnout.
Plechovka kokosového mléka umí počkat ve spíži na svou příležitost i roky. Blýskne se v karí, zjemní polévky na asijský způsob nebo zastoupí mléčné výrobky při přípravě sladkých jídel.
Cukr nebo jeho alternativu budete potřebovat téměř při každém sladkém pečení, tak buďte připraveni.
Jako když je najdete. Jsou nejen chutnou a výživnou svačinkou, ale oživí nejeden salát a ozdobí nejednu polévku. Ale patří i do mnoha moučníků, dezertů nebo do granoly.
12 věcí, které by neměly chybět ve vaší spíži 3 Zdroj: iStock
Nejen na knedlíky a pečivo slané i sladké, ale také na přípravu jíšky. Mouka do tradiční české kuchyně prostě patří. Mějte při ruce pšeničnou hladkou a polohrubou (i hrubou na knedlíky) jako naprostý základ. Pokud si troufáte na pečení chleba, pak se bude hodit i pšeničná chlebová, žitná a špaldová.
Kompletní recept najdete ZDE
Pokud chcete péct, budete ve většině případů potřebovat něco na nakypření těsta.
PRIMA TIP: Občas spíž projděte, starší zásoby vystrčte dopředu a brzo spotřebujte v kombinaci s čerstvými potravinami.
Zdroj: www.camillesstyles.com, redakce; zdroj foto: iStock
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living