Suroviny
- plnotučné mléko 130 ml
- droždí (čerstvé) 20 g
- třtinový cukr 50 g
- špaldová mouka (hladká) 250 g (z toho 1 lžíce na kvásek)
- celozrnná špaldová mouka 200 g
- vejce 3 ks
- žloutek (na potření briošky) 1 ks
- sůl 8 g
- máslo (studené) 200 g + 10 g na vymazání formy
Postup přípravy
- Mléko, droždí a vejce vyndejte z lednice hodinu před přípravou těsta. Formu na briošku vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.
- Na kvásek nalijte mléko do menšího kastrůlku a lehce ohřejte – jen tak, abyste v něm udrželi prst. Do mléka rozdrobte droždí, přisypejte cukr a 1 lžíci hladké mouky. Lehce promíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Vůbec nevadí, pokud v kvásku zůstanou nerozmíchané kousky mouky.
- Do velké zadělávací mísy vsypte obě mouky, rozklepněte vejce, přidejte sůl i vzešlý kvásek. Nejlépe se těsto zadělává v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hnětací hák. Těsto v robotu nechte hníst 10 minut. Pokud budete zadělávat těsto ručně, počítejte s opravdu velkým fyzickým úsilím po dobu 15–20 minut.
- Studené máslo nakrájejte na 2cm kostičky a postupně je zapracujte do těsta: vždy vhoďte 2–3 kostičky do těsta a počkejte, až robot máslo zapracuje. Teprve pak přidejte další. V mezičase je lepší dát nakrájené máslo do lednice. Celý proces zapracování másla trvá asi 10 minut. Hotové těsto je měkké a hladké.
- Těsto přemístěte do formy, lehce upěchujte a vtlačte i do rohů formy. Dejte kynout do lednice na 8 hodin (nebo přes noc).
- Ráno vyndejte briošku z lednice, potřete ji rozšlehaným žloutkem a nechte 30 minut kynout v pokojové teplotě.
- Mezitím rozehřejte troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev). Briošku pečte 50 minut.
- Po upečení ji nechte chvíli chladnout ve formě, poté ji vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
- Podávejte s máslem a marmeládou, pokud máte chuť na sladkou snídani. Nebo s máslem a plátkem sýra či míchanými vejci, pokud preferujete slanou snídani.
Časová osa
1. den odpoledne
- Vyndání surovin z lednice | 60 minut
- Příprava kvásku | 10 minut
- Zadělávání těsta | 10 minut
- Zapracování másla | 10 minut
- Kynutí v lednici | 8 hodin
2. den ráno
- Potření žloutkem a kynutí | 30 minut
- Pečení | 50 minut
Velikost formy
- Forma na chlebíček o délce 25 cm
Pokud vám brioška zbyde, připravte z ní žemlovku s jablky a tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem
Domácí chléb vám provoní domov
Chléb je součástí každé světové kuchyně a v různých částech světa má nekonečně mnoho podob. I když je dnes nabídka v obchodech nesmírně široká, kouzlo pečení domácího chleba stále funguje. Když se domem line vůně čerstvého pečiva, když zakrojíte do křupavé kůrky pecnu chleba, když si namažete krásně měkký krajíc máslem... Dobrý chléb dokáže probudit emoce.
Na českém stole nemůže chybět typicky český chléb Šumava. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, vsaďte na nejjednodušší recept na chléb bez hnětení, který se vždy povede. Můžete otestovat i jeho zdravější variantu – celozrnný chléb bez hnětení, který se peče v chlebíčkové formě. Za nejzdravější verzi chleba se považuje semínkový chléb, který je plný vlákniny a je také bez lepku. Máme pro vás i geniální recept na nejnadýchanější toustový chleba, který budete péct zas a znova.