Anneka Manning

Briošky

Moje hodnocení
6x

Jen tak něco se nevyrovná obyčejné, dobré bulce z bílé mouky. Tyto mají měkoučkou střídku a tenkou kůrku – skvěle doplní jakoukoliv večeři, jak je s oblibou konzumují Italové, nebo se hodí i s máslem a džemem k snídani.

16 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku, cukr, droždí a sůl ve velké míse, do středu udělejte důlek. Vlažnou vodu smíchejte s máslem a přilijte k suché směsi. Nejprve vařečkou a posléze rukou zpracujte obsah mísy na jednotné měkké těsto.
  2. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 5–8 minut, dokud nebude hladké a pružné a nebude se vracet do původního tvaru, když do něj píchnete prstem.
  3. Vymažte velkou mísu trochou rozpuštěného másla a vložte do ní těsto, kterým otáčejte tak, aby bylo nakonec celé pokryté máslem. Zakryjte mísu potravinovou fólií, postavte ji na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C nebo 180 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva plechy pečicím papírem.
  5. Pěstí bouchněte do středu vykynulého těsta a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Těsto rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte kouli a pokládejte je na připravené plechy, nechávejte mezi nimi místo asi 5 cm, aby měly kam vykynout. Zakryjte je mírně navlhčenými utěrkami a nechte kynout na teplém místě bez průvanu po dobu 30 minut nebo dokud téměř nezdvojnásobí svou velikost.
  6. Rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete s ním povrch briošek. Posypte mákem nebo sezamovým semínkem a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou briošky zlatavé a nebudou znít dutě při poklepání na spodní stranu. V polovině doby pečení plechy prohoďte. Přesuňte je na drátěnou mřížku a nechte vychladnout.

MOŽNÉ OBMĚNY:• Oválné briošky – V kroku 5 vyválejte každý kousek těsta do válečku o délce asi 7 cm. Pomocí malého ostrého nože udělejte do briošky podélný zářez hluboký asi 1 cm, který bude začínat a končit asi 1 cm od okraje. Dál pokračujte podle receptu. • Brioškový uzel – V kroku 5 vyválejte z každého kousku těsta hada dlouhého asi 30 cm. Udělejte z něj volný uzel a dál pokračujte podle receptu.PRIMA TIP OD PEKAŘE:Tyto briošky chutnají nejlépe v den, kdy je upečete. Můžete je ale i zamrazit v uzavíratelných sáčcích určených k mrazení potravin nebo ve vzduchotěsné nádobě až na 1 měsíc.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Anneka Manning

Knihy Omega Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty