Suroviny
- mouka (na chleba nebo pizzu) 500 g + na pomoučení
- cukr krupice (extra jemný ) 1 lžíce
- sušené droždí 1 sáček (7 g)
- voda (vlažná ) 375 ml
- máslo (rozpuštěné a zchladlé) 40 g + na vymazání
- žloutek (pokojové teploty) 1 ks
- mléko 1 lžíce
- mák (nebo sezamová semínka na posypání)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, cukr, droždí a sůl ve velké míse, do středu udělejte důlek. Vlažnou vodu smíchejte s máslem a přilijte k suché směsi. Nejprve vařečkou a posléze rukou zpracujte obsah mísy na jednotné měkké těsto.
- Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte 5–8 minut, dokud nebude hladké a pružné a nebude se vracet do původního tvaru, když do něj píchnete prstem.
- Vymažte velkou mísu trochou rozpuštěného másla a vložte do ní těsto, kterým otáčejte tak, aby bylo nakonec celé pokryté máslem. Zakryjte mísu potravinovou fólií, postavte ji na teplé místo bez průvanu a nechte kynout 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.
- Předehřejte troubu na 200 °C nebo 180 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva plechy pečicím papírem.
- Pěstí bouchněte do středu vykynulého těsta a zploštěte ho. Vyklopte těsto na mírně pomoučenou pracovní desku a hněťte ho 2–3 minuty nebo dokud nebude hladké a pružné. Těsto rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Z každého kousku vyválejte kouli a pokládejte je na připravené plechy, nechávejte mezi nimi místo asi 5 cm, aby měly kam vykynout. Zakryjte je mírně navlhčenými utěrkami a nechte kynout na teplém místě bez průvanu po dobu 30 minut nebo dokud téměř nezdvojnásobí svou velikost.
- Rozšlehejte žloutek s mlékem a potřete s ním povrch briošek. Posypte mákem nebo sezamovým semínkem a pečte v předehřáté troubě 25–30 minut nebo dokud nebudou briošky zlatavé a nebudou znít dutě při poklepání na spodní stranu. V polovině doby pečení plechy prohoďte. Přesuňte je na drátěnou mřížku a nechte vychladnout.
MOŽNÉ OBMĚNY:• Oválné briošky – V kroku 5 vyválejte každý kousek těsta do válečku o délce asi 7 cm. Pomocí malého ostrého nože udělejte do briošky podélný zářez hluboký asi 1 cm, který bude začínat a končit asi 1 cm od okraje. Dál pokračujte podle receptu. • Brioškový uzel – V kroku 5 vyválejte z každého kousku těsta hada dlouhého asi 30 cm. Udělejte z něj volný uzel a dál pokračujte podle receptu.PRIMA TIP OD PEKAŘE:Tyto briošky chutnají nejlépe v den, kdy je upečete. Můžete je ale i zamrazit v uzavíratelných sáčcích určených k mrazení potravin nebo ve vzduchotěsné nádobě až na 1 měsíc.