Placka:
- červená čočka 100 g
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 150 g
- baby špenát 80 g
- jarní cibulka 1 ks
- vejce 1 ks
- ovesné vločky 150 g
- hladká mouka 20 g
- parmezán 50 g
- petržel kudrnka 1 hrst
- římský kmín 1 vrchovatá lžíce
- sůl
Na rajčatový dip:
- sušená rajčata 80 g
- majonéza 2 lžíce
Na dokončení:
- bulky na hamburger 8 ks
- okurka 1/2 ks
- salát polníček 1 vanička
- klíčky (např. červeného zelí) 1 hrst
Postup přípravy:
- Jako první si upečte bulky na burger a nechte je zcela vychladnout. Sušená rajčata vložte do misky a zalijte je vodou, aby lehce nasákly vlhkost. Pak je dejte stranou, chvíli s nimi pracovat nebudete.
- Červenou čočku nasypte do kastrolku a propláchněte ji vodou. Poté ji znovu vodou zalijte a na plotně vařte zhruba 7 minut doměkka. Následně čočku sceďte a přemístěte do food processoru (nebo sekáčku).
- Špenát properte a vložte do food processoru k čočce. Dále přidejte hrášek, lehce překrájenou petrželku, očištěnou a na kolečka nakrájenou jarní cibulku (nať i bílou část), římský kmín a sůl a vše rozmixujte dohladka na hezky zelenou pastu.
- Nyní k zelené pastě do food processoru přidejte vejce, ovesné vločky, mouku a najemno nastrouhaný parmezán a opět dejte mixovat. Tentokrát na konzistentní, ale lehce polohrubou hmotu. Směs odložte stranou, aby mouka a vločky nasákly vlhkost a dobře pojily.
- Dále se vrhněte na rajčatovou pastu. Rajčata sceďte od vody, vložte opět do sekáčku, přidejte majonézu a umixujte do krásně hladké pasty. Jakmile si směs na placky odpočine, začněte se smažením. Pánev lehce potřete olejem a nechte ji zahřát.
- Těsto si pomyslně rozdělte na 8 částí a po jedné odebírejte. Ruce navlhčete vodou, vložte do nich jednu část těsta a vytvarujte ji na burgerovou placku, tu položte na rozehřátou pánev a smažte při střední teplotě 3 minuty.
- Následně placku otočte a pečte ještě 2–3 minuty. Takto pokračujte se všemi dalšími kousky. V mezičase smažení prokrojte bulky (ty můžete nechat takto čerstvé, nebo je ještě lehce na grilu či pánvi rozkrojené z vnitřní strany opéct) a připravte zeleninu. Polníček propláchněte, okurku omyjte a nakrájejte na kolečka.
- Vše máte připraveno a nyní můžete burger složit. Na spodek bulky naneste pěknou vrstvu rajčatové pasty, na tu naklaďte polníček a na něj položte placku. Na placku poté navrstvěte plátky okurky a klíčky a vše poté ještě přiklopte horní částí bulky.
Chcete další recept na Zelený čtvrtek? Zkuste brokolicový krém podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Nebo tu máme další tipy na burgery: