Suroviny
- kozí sýr (měkký ) 185 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 lžíce
- bazalka (čerstvá ) 6 lístků
- žampiony portobello (velké ) 4 ks
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- houska 4 ks
- římský kmín 90 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V misce smíchejte kozí sýr, smetanu a nadrobno nasekané lístky bazalky. Osolte, opepřete a nechte stát při pokojové teplotě.
- V grilu na dřevěné uhlí rozdělejte středně velký oheň nebo pusťte plynový gril na střední teplotu. Žampiony očistěte a odkrojte nohy. Cibuli oloupejte a nakrájejte na 1cm plátky. Potřete je z obou stran olivovým olejem a rozložte na plech. Osolte, opepřete a položte na gril na přímý žár. Cibuli grilujte zhruba 8–10 minut, až změkne a lehce zhnědne. Žampionům stačí 4 minuty z každé strany, aby změkly a ztmavly.
- Housky podélně rozkrojte a řeznou stranou je položte na grilovací rošt a grilujte, dokud nezezlátnou. Pokud se příliš připalují, posuňte je na nepřímý žár nebo mírně snižte teplotu. Salát rozdělte na listy a pokud jsou větší než housky, natrhejte je na menší kousky.
- Řeznou část housky potřete kozím sýrem, na spodní polovinu položte žampion, plátky cibule a list salátu. Přiklopte druhou polovinou housky a ihned podávejte.