Těsto
- dětské piškoty 120 g
- lyofilizované maliny 30 g
- moučkový cukr 150 g
- máslo (povolené) 90 g
- mléko 3 lžíce
Náplň
- máslo (změklé) 70 g
- malinový džem 140 g
- pomerančová šťáva 3 lžíce
- pomerančová kůra 1/2 lžičky
Dohotovení
- dětské piškoty 25 ks
- moučkový cukr (na vysypání formiček)
Postup přípravy
Rozmixujte piškoty s malinami na jemný prášek a prosejte je společně s moučkovým cukrem do mísy. Přidejte máslo a mléko a vypracujte vláčné, lehce lepivé a hladké těsto.
Uložte těsto na 10 minut do lednice. Mezitím vyšlehejte máslo do světlé pěny, přidejte propasírovaný malinový džem, pomerančovou šťávu a kůru a vyšlehejte dohladka.
Tvořte z těsta malé kuličky, obalte je jemně v moučkovém cukru a vtlačte do formičky na vosí hnízda. Udělejte důlek koncem vařečky.
Naplňte úlky připraveným krémem pomocí cukrářského sáčku a zakončete piškotem. Ozdobte například kuličkou z marcipánu a nechte v chladu alespoň den uležet.
PRIMA TIP: Obdobně můžete připravit i jahodové vosí úly, jen použijte lyofilizované jahody a jahodový džem.
Připravte také klasická vosí hnízda podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchý recept na vosí hnízda
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo kokosové kuličky Rafaelo, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.