Vánoční polévky z různých koutů světa: Na sváteční stůl patří lokální ingredience

Vánoce jsou časem rodinných setkání, tradic a kulinářských lahůdek. V mnoha zemích je polévka neodmyslitelnou součástí svátečního menu. Různé kultury přinášejí své jedinečné recepty, které odrážejí místní suroviny, tradice a historii. Pojďme se podívat na několik zajímavých vánočních polévek z různých částí světa.

1. Česká republika: Rybí polévka

V Česku je rybí polévka tradiční součástí štědrovečerní hostiny. Základem je vývar z rybí hlavy a kostí, nejčastěji kapra. Polévka se dochucuje kořenovou zeleninou, kořením a petrželkou a podává se také s rybími vnitřnostmi. Někdy se do ní přidává krupice nebo na másle osmažené kostičky rohlíku. Pro mnoho rodin je tato polévka symbolem Vánoc a její příprava je pečlivě předávána z generace na generaci.

Připravte tradiční vánoční polévku z kapra podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha

2. Polsko: Barszcz čili červený boršč

V Polsku se na Štědrý večer podává červený boršč, známý jako barszcz wigilijny. Tento pokrm je připravován z červené řepy, která polévce dodává výraznou barvu a zemitou chuť. Podává se často s malými knedlíčky zvanými uszka, plněnými houbami nebo zelím. Boršč je v Polsku symbolem pohostinnosti a tradic.

3. Itálie: Minestra Maritata

Na jihu Itálie, zejména v Neapoli, je populární minestra maritata, což v překladu znamená "svatební polévka". Tento název odkazuje na "svatbu" ingrediencí – zeleniny (jako špenát nebo kadeřávek) a masových kuliček, nejčastěji připravených z čerstvé salsiccie. Polévka je bohatá a vydatná, což z ní činí ideální pokrm pro chladné zimní večery.

4. Španělsko: Sopa de Galets

Ve španělském Katalánsku je vánočním hitem sopa de galets. Tato polévka obsahuje velké těstoviny ve tvaru mušle, které jsou plněné mletým masem a podávají se v chutném vývaru z masa a zeleniny. Je to pokrm, který spojuje jednoduchost s elegancí a často se servíruje jako první chod vánočního oběda.

5. Rusko: Soljanka

V některých částech Ruska je vánoční specialitou soljanka, vydatná polévka kombinující různé druhy masa, okurky nakládané ve slaném nálevu, olivy a zakysanou smetanu. Je to polévka s bohatou, kyselou chutí, která zahřeje i v těch nejchladnějších zimních dnech.

6. Mexiko: Pozole

V Mexiku je o Vánocích oblíbená polévka pozole, která má kořeny v předkolumbovských tradicích. Tento hustý vývar se připravuje z bílých kukuřičných zrn (hominy), masa (většinou vepřového nebo kuřecího) a dochucuje se červeným nebo zeleným chilli. Podává se s různými přílohami, jako jsou limetky, avokádo, ředkvičky, koriandr a křupavé tortilly.

V Česku se jako vánoční polévka podává také krém z hrachu. Připravte ho podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka – delikátní jemný krém s křupavou slaninou

7. Filipíny: Sotanghon

Na Filipínách se během vánoční sezóny často servíruje sotanghon, polévka s tenkými skleněnými nudlemi, kuřecím masem a zeleninou. Dochucuje se česnekem a citronem a její lehkost a aromatičnost z ní činí oblíbený pokrm na slavnostní stůl.

8. Francie: Polévka z kaštanů

Ve Francii je vánoční polévkou často krémová kaštanová polévka. Její jemná chuť a krémová konzistence pochází z kaštanů, másla a smetany. Někdy se dochucuje špetkou muškátového oříšku nebo trochou bílého vína, což dodává pokrmu sofistikovaný nádech.

9. Maďarsko: Halászlé

V Maďarsku je tradiční vánoční polévkou halászlé, což je pikantní rybí polévka. Základem je kapr nebo jiné sladkovodní ryby a polévka se dochucuje výraznou maďarskou paprikou, která jí dodává jasně červenou barvu. Je to vydatné a chutné jídlo, které symbolizuje spojení s přírodou a tradicemi.

10. Finsko: Lososová polévka (Lohikeitto)

Ve Finsku si lidé během Vánoc často pochutnávají na lososové polévce lohikeitto. Tento jemný pokrm se připravuje z lososa, brambor, cibule a smetany. Dochucuje se koprem, který polévce dodává čerstvou a aromatickou chuť. Je to jednoduchý, ale výživný pokrm, který oslavuje severské suroviny.

Vánoce na talíři

Každá země má své unikátní chutě a tradice, které se odrážejí i ve vánočních polévkách. Ať už je to rybí polévka v Česku, exotické pozole v Mexiku, nebo luxusní kaštanová polévka ve Francii, všechny tyto recepty mají jedno společné: spojují rodiny u jednoho stolu a zahřívají tělo i duši. Co kdybychom letos zkusili do svého vánočního menu zařadit polévku z jiné země a obohatit tak naše sváteční chvíle o nové chutě?

Zdroj: delish.com, foodandwine.com

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty