Suroviny
- uzené maso 300 g
- papriková klobása 2 ks
- cibule 2 ks
- rajský protlak 1 ks
- kyselé okurky (nebo kvašené) 3 větší ks
- barevná paprika 1–2 ks
- mletá sladká paprika (a pálivá paprika) cca 1 lžíce
- bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- pepř mletý
- horký vývar (nejlépe z uzeného masa) cca 2 l
- světlá jíška cca 5 lžic
- sůl
- olej (nebo sádlo)
Postup přípravy:
- Na oleji nebo sádle zpěňte cibuli, přidejte nakrájené uzené maso a klobásy, opečte, posypte paprikami a vmíchejte rajský protlak.
- Přidejte bobkový list a nové koření a zalijte uzeným vývarem. Vařte zhruba 30 minut, poté přidejte nakrájenou papriku a na malé kostičky kyselé okurky.
- Dosolte, opepřete, přidejte jíšku a provařte. Pokud se vám polévka zdá málo kyselá, ochuťte ještě trochou nálevu z okurek nebo octem.
Polévka by měla být hodně hustá, spíše takový " Eintopf". Podávejte ji se lžící zakysané smetany.
Durynská soljanka vydatná polévka s uzeným masem, klobásou a kyselými okurkami Zdroj: Andrea Motlíková
Nebo si připravte další poctivou polévku, tentokrát podle videoreceptu. Uzenou polévku s kroupami!
Kompletní recept najdete ZDE
Otestovat můžete také další pokrmy s voňavým uzeným masem: