Knedlíčky
- den staré bílé pečivo 2 plátky
- mleté drůbeží (krůtí) maso 350 g
- sýr pecorino, nastrouhaný 200 g + k podávání
- hladkolistá petržel, nakrájená 1 hrst
- velké vejce, prošlehané 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Polévka
- extra panenský olivový olej 3 lžíce + na zakapání
- malá cibule, nakrájená 1 ks
- řapíkatý celer, nakrájený 1 řapík
- mrkev, nakrájená na kostičky 1 ks
- čerstvý tymián 2 snítky
- drcené nebo mleté chilli 1 špetka
- listový salát, například štěrbák, nakrájený nahrubo 1 ks
- drůbeží vývar 2 litry
- konzervovaná krájená rajčata 100 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na knedlíčky rozdrobte nebo rozmixujte pečivo na drobky. V míse je přelijte asi 80 ml studené vody, přidejte mleté maso, sýr, petržel, vejce a česnek. Osolte, opepřete a směs dobře propracujte.
- Rukama (namáčejte si je ve studené vodě) vytvarujte kulaté knedlíčky asi 2 cm v průměru, ale příliš je nepěchujte, byly by tuhé. Rozložte je na plech a volně zakryjte fólií. Nechte nejméně 1 hodinu (ale i do druhého dne) chladit.
- Na polévku rozehřejte tři lžíce oleje ve velkém hrnci, opečte na něm ze všech stran knedlíčky a dejte je stranou.
- Do hrnce vlijte zbylý olej, rozehřejte a smažte cibuli, celer a mrkev za občasného promíchání dozlatova asi 10 minut. Přidejte česnek, tymián a chilli a smažte ještě asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájený salát a nechte ho zavadnout. Vlijte vývar, přidejte rajčata a polévku uveďte do mírného varu. Vsypte do ní knedlíčky a přikryté povařte 10 minut, občas promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete.
- Polévku podávejte v nahřátých miskách zakapanou trochou olivového oleje a posypanou pecorinem.
Italská svatební polévka s knedlíčky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD