Pod úderným názvem se skrývá opravdový klenot, který si už dávno získal srdce Pražanů. V jednoduchém, ale stylovém interiéru na vinohradské Korunní třídě najdete originální valašskou hospodu, která se zaměřuje na klasická hospodská jídla české a moravské kuchyně.
To nejlepší z české kuchyně ochutnáte ve vinohradském Výčepu
Šéfkuchař Jiří Hrachový kombinuje to, co se naučil od babiček v rodném Valašsku, se zkušenostmi, které pochytil na stážích v michelinských restauracích. Jakmile zde něco ochutnáte, dojde vám, kolik práce za každým jídlem stojí. Většinu komponentů si zde sami vyrábějí, mají vlastní chléb, sýry i uzeniny, bylinkové oleje i domácí uzený kečup. Nechybí ani nakládané a fermentované dobroty (třeba „vlastnonožně“ ušlapané kysané zelí).
Takže když mě přepadla chuť na něco hřejivého, uspokojivého a českého, volba restaurace se zdála být jasná! Přes aplikaci Dáme jídlo jsem si vybrala z poledního menu, které zde mění každý týden, a začala se těšit :)
I když jsem objednávala přímo během obědové špičky, kurýr dorazil z druhého konce Prahy do hodiny. Jídlo bylo čerstvě připravené, teplé a zabalené v papírových, povoskovaných obalech.
Jídlo má začínat polévkou a já jsem velký milovník všech polévek, takže jsem v jídelním lístku nemohla opominout frankfurtskou polévku s bramborem, opečeným špekáčkem, párkem a petrželkou (85 Kč). Chuť byla velmi výrazná, příjemně kouřová, ale na můj vkus trošku slanější.
Jakmile vidím na menu plněné bramborové knedlíky se zelím (225 Kč), neumím odolat. A tyhle z Výčepu jsou tedy extra speciální! Jsou totiž plněné uzeným žebrem, doplněné domácím šlapaným zelím, lahodnou vepřovou omáčkou, hromadou křupavé cibule a škvarky. Skvělá práce!
Z nabídky jsem dále vybrala jídlo, které jsem nikdy nejedla, a protože ráda ochutnávám nové věci, padla volba na hovězí pečeni Esterházy z loupané plece s krupicovými noky pečenými na másle a výraznou omáčkou z kořenové zeleniny s kapary (245 Kč). Omáčka byla výborná, trošku jako nerozmixovaná svíčková, ale doplněná o výraznou chuť kapar, a maso? To se přímo rozplývalo, neuvěřitelně měkké a velmi chutné.
V mé objednávce nemohla chybět naprostá klasika – smažený kuřecí řízek ve valašském panku s bavorským bramborovým salátem a nakládanou červenou cibulí (195 Kč). A co že je to valašské panko? Je to nahrubo namletá strouhanka z obyčejných rohlíků. A je to jako zázrak – neuvěřitelně křupavá krusta, která není příliš nasáklá tukem. Asi si tento nápad vypůjčím, až budu smažit vánočního kapra. Salát byl také vynikající, perfektně dochucený hořčicí a byla ho hromada.
V téhle hospodě zjistíte, že česká kuchyně může být něčím, na co můžeme být hrdí. V moderním, ale velmi poctivém podání se tradiční jídla našich babiček mění ve špičkovou gastronomii, která vyvolá úsměv na tváří – skloubí se v ní totiž chuťová vzpomínka na dětství, ale i ohromující kulinární zážitek, který si budete chtít dopřávat znova a znova. A díky Dáme jídlo si ho můžete užít i v pohodlí domova.