V samém srdci Prahy na Václavském náměstí, v hotelu Jalta, najdete místo, které byste asi nečekali. Pod kreativním vedením šéfkuchaře Marka Šády tady funguje Yalta Craft Bistro, v kterém najdete špičkovou gastronomii fine diningového stylu z prvotřídních surovin, to vše ale za přijatelné ceny.
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru
Pokud chcete důkaz, že rozvážkové služby mají v nabídce i vysokou gastronomii, tady ho máte. Pražské Yalta Craft Bistro umí opravdu nabídnout výjimečný gastronomický zážitek, za ceny obvyklé v craft bistrech. A díky Dáme jídlo si je můžete vychutnat i doma.
Yalta Craft Bistro otevřelo své brány minulý rok, a i když situace byla složitá, rychle si získalo své příznivce. Nabídka jídel totiž uspokojí i velké gurmány, ale ceny za takový zážitek bývají většinou velmi vysoké. Tady ale žádnou raketu nezaplatíte, tady si naopak chuťovou raketu dáte a účet vás určitě nezaskočí. Přestože bistro sídlí ve známém hotelu Jalta na Václaváku.
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru 2 Zdroj: Klára Michalová
Svou objednávku jsem začala polévkou – v nabídce byl kapustový krém s černou čočkou beluga, majoránkou a pražskou šunkou (95 Kč). Krém byl celkem hustý, ale velmi jemný, chuť kapusty byla výrazná, tuhle polévku oceníte, pokud zkrátka máte rádi kapustu, a to já mám :)
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru 3 Zdroj: Klára Michalová
V mém výběru nemohl chybět místní signature dish, který si získal značnou popularitu hned po otevření restaurace. Koprovka! Ale není koprovka jako koprovka... V podání Marka Šády dostanete dvě velké domácí vaječné ravioly plněné trhaným hovězím líčkem a kořenovou zeleninou, výbornou koprovou omáčkou s čerstvou smetanou, vejce uvařené na 63 °C, vše ozdobené octovým kaviárem (285 Kč). Páni, a už se vůbec nedivím, proč se na české gastro scéně o téhle koprovce tolik mluvilo, je to fakt zážitek! Naštěstí je stálicí na jídelním lístku, takže si ji můžete dát, kdykoliv na ni dostanete chuť.
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru 4 Zdroj: Klára Michalová
Ze sezonní nabídky jsem vybrala bezmasé jídlo – dýňové rizoto s gorgonzolou, lískovými oříšky a pečenou hruškou (255 Kč). Rizoto bylo krásně krémové a příjemně dochucené dýňovým olejem, opečená hruška s dýní krásně ladila a opražené oříšky dodaly křupavost. Tohle jídlo je skutečným ztělesněním podzimu a perfektní ukázkou, jak má vypadat bezmasé jídlo, které uspokojí nejen vegetariána.
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru 5 Zdroj: Klára Michalová
V menu jsem nemohla minout ani nabídku dezertů, které má v Yaltě na starosti Fany Šádová a získaly si stejnou proslulost jako koprovka :) Zvlášť větrník se slaným karamelem (95 Kč) jeho pověst předcházela a po ochutnání musím potvrdit, že zaslouženě. Křehký nadýchaný korpus plněný šlehačkou a karamelovým krémem, navrch výborné karamelové glazé. Nejdřív jsem chtěla jen ochutnat, ale nakonec jsem ho celý „vdechla“ :))) Skvělá sladká tečka. Navíc jsem ocenila, že větrník byl zabalený ve zvláštní tašce, aby ho nepoškodilo teplo z ostatních jídel.
Rakety od Marka Šády z Yalta Craft Bistro vás vystřelí do vesmíru 6 Zdroj: Klára Michalová
Pokud si chcete dopřát opravdu výborné jídlo, které jen nezasytí, ale také vám přinese zážitek, v Yalta Craft Bistro tohle umí zařídit. Zkušenosti šéfkuchaře Marka Šády, který vedl restaurace Mlýnec a Bellevue, se zde promítají do tvorby neotřelých receptů ve stylu fine dining, ale nepůsobí nabubřele nebo nesrozumitelně. Koprovka pořád chutná jako koprovka, ale je to koprovka, na kterou jen tak nezapomenete! A pokud chcete tuhle „intimní“ chvilku s dobrým jídle zažít v pohodlí domova, objednejte si hostinu na Dáme jídlo.