Restaurace Karavan Food nabízí tradiční uzbecká jídla, která určitě stojí za ochutnání. Je až s podivem, jak z pro nás běžných surovin uzbecká kuchyně vychází, nic extra exotického, jen použité koření dodá specifickou chuť.
Karavan Food vás vezme na gastro jízdu po Uzbekistánu
Venku zima a déšť, že by psa nevyhnal, a to je ta správná chvíle na objednávku jídla s doručením domů. V aplikaci Dáme jídlo mě zaujala nabídka restaurace Karavan Food, která má na menu uzbeckou kuchyni.
Pokud si pod tímto pojmem neumíte nic představit, můžete čekat kuchyni Střední Asie, která v sobě snoubí vlivy Ruska i Asie, hodně se zde připravují pokrmy z rýže a domácích nudlí, oblíbené jsou různé typy plněných taštiček, nechybí polévky, jako je boršč nebo masová šurpa, a nemůže chybět ani maso, které se často připravuje jako šašlik na jehle – můžete si vybírat z kuřecího, vepřového, jehněčího i hovězího.
Já si objednala takový průřez, abych toho mohla ochutnat co nejvíce. Kurýr dorazil do půl hodiny, jídlo bylo zabalené v plastových dělených krabičkách zatavených fólií, takže bylo krásně teplé.
Pro začátek jsem zvolila mou oblíbenou polévku boršč s trhaným masem (65 Kč). Musím říct, že polévka mě překvapila, byla připravená úplně jinak, než jsem zvyklá. Byl to spíše čirý vývar, jen lehce obarvený řepou, v něm na skus uvařená zelenina a kousky masa. Porce byla překvapivě veliká a polévka byla dobrá, jen chtěla trošku dochutit. K zakousnutí jsem přidala pečený trojúhelníkový koláč Samsa z domácího těsta, plněný masem a cibulí (59 Kč). Dorazil krásně křupavý a byl moc dobře dochucený.
Pro mužské osazenstvo jsem vybrala i masový pokrm – šašlik z vepřové krkovice s chlebem lavaš a cibulí (179 Kč). Maso bylo dobře ochucené, ale na můj vkus trochu suché, měla jsem si doobjednat nějakou omáčku. Vyřešila to BBQ omáčka, co jsem měla v lednici, a nakonec jsme si pochutnali. Příjemným objevem pro mě byly taštičky Manty plněné masem a cibulí připravené na páře (189 Kč). Těsto bylo pevné, ale příjemně měkké, náplň šťavnatá a vše krásně doladila zakysaná smetana a troška čerstvého kopru.
Jako hlavní chod jsem objednala Plov (219 Kč). Ve střední Asii se toto jídlo řadí mezi slavnostní pokrmy, které se připravují při zvláštní příležitosti. Plov se vaří ve velkém kotlíku nebo pánvi, je to jídlo z rýže, masa, mrkve a speciální směsi koření. Já v tom svém našla ještě trochu cizrny a nakyslé plody dřišťálu. A taky jednu chilli papričku, která mi dala co proto :))) K Plovu byl navíc zeleninový salát z rajčat, okurky a cibule. Každopádně to byla obří porce a velmi povedené jídlo.
Pokud se nebojíte ochutnávat nová jídla a zkoumat taje cizokrajných kuchyní, na webu i v aplikaci Dáme jídlo najdete spoustu možností, jak uspokojit tyto gurmánské choutky. Mě tedy výlet do kuchyně Uzbekistánu rozhodně nezklamal.