Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Bramborový salát

Bramborový salát
Bramborový salát
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Profesionální triky, jak zachránit přesolené nebo příliš kořeněné jídlo

Co dělat, když to přeženete s chilli

Co dělat, když to přeženete s chilli Zdroj: iStock

  • Zavřít
Co dělat, když to přeženete s chilli

Co dělat, když to přeženete s chilli Zdroj: iStock

Přemíra koření je nepříjemná – a stává se to každému z nás. Pokud se však budete řídit těmito nouzovými pokyny, můžete jídlo na pokraji smrti resuscitovat a kuchařskou tragédii proměnit ve vítězství.

Seznam.cz banner

Všechna skvělá jídla jsou o rovnováze. Všech pět chutí – sladká, slaná, kyselá, hořká a umami – by se mělo vzájemně doplňovat, aniž by některá z nich převládala. Pokud je jedna z těchto chutí příliš výrazná, jídlo nebude chutnat dobře. Je zřejmé, že v závislosti na požadovaném výsledném pokrmu budou některé chutě převažovat, ale je třeba je udržet na uzdě.

Obecné rady

Pokud se vám podařilo přehnat to se solí či kořením, měli byste se v první řadě pokusit o vyvážení chutí. Často se to provádí pomocí tuků a sladkých či kyselých ingrediencí. V závislosti na daném problému zkuste do pokrmu přidat kapku olivového oleje, vymačkat citron nebo přidat lžíci cukru, poté znovu vyzkoušejte chuť a pokračujte dále. Tyto chutě můžete také upravit – například nahradit olivový olej máslem, citrusy octem nebo cukr medem či javorovým sirupem.

Druhá možnost: ředění. Pokud připravujete polévku nebo guláš, přidejte vodu, neslaný vývar, jakékoli nemléčné mléko (od kokosového po ovesné) nebo smetanu, abyste zředili přebytečné koření. Zvětšením objemu pokrmu se koření nebo sůl rozředí a každá jednotlivá porce bude chutnější.

Inspirujte se receptem na jednoduchý vepřový guláš a připravte ho podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pokud by nemělo smysl přidávat do pokrmu více tekutiny, například pokud se jedná o salát nebo rizoto, zkuste přidat více objemu, aby se chutě vyrovnaly. Neochucená rýže, brambory, fazole nebo jakákoli jiná neutrální škrobnatá přísada pomůže zjemnit výslednou chuť.

Pokud žádná z těchto metod nepomůže ulevit vašim chuťovým buňkám, existuje několik konkrétnějších řešení. Hlavu vzhůru!

Pokud je jídlo příliš ostré...

Pokud jde o ostré koření, mléčné výrobky jsou nejlepším neutralizátorem. Je to proto, že chilli obsahuje kapsaicin, látku, která způsobuje, že chuťové buňky cítí ohnivé pálení. Mléko naopak obsahuje kasein, sloučeninu, která se váže s kapsaicinem a pomáhá ho rozptýlit. (Věda!) Až budete chtít příště zmírnit stupeň pikantnosti pokrmu, zkuste do něj zamíchat několik lžic jogurtu, zakysané smetany nebo crème fraîche – a až se příště odvážíte sníst celou papričku jalapeño, nezapomeňte mít po ruce sklenici mléka na zapití.

Další ingrediencí, která může pomoci v boji proti pálivosti, je máslo z ořechů nebo semínek. Ořechová másla bohatá na tuky zmírní ostrost v pokrmech, jen se ujistěte, že jejich chutě budou dobře ladit s ostatními ingrediencemi. Podobně krémové avokádo může pomoci zklidnit pálící jazyk.

Sladkost může také vyvážit příliš ostrý pokrm. Když autorka receptů Emma Laperruque připravila příliš pálivé chilli, našla řešení v sušeném ovoci: „Přidání vody nebo vývaru nestačilo. Nalít na to jogurt by nestačilo,“ napsala. Ale povaření sušených švestek a jejich následné rozmixování na pastu dodalo jídlu dostatečnou sladkost a vyvážilo ostrý nádech. V podobné situaci byste mohli sáhnout po cukru, hnědém cukru, javorovém sirupu, medu nebo melase.

Připravte výborné domácí chilli con carne podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pokud je váš pokrm příliš slaný...

Slyšeli jste o mýtu s bramborou? Je to rozšířená fáma, že když do přesolené polévky vhodíte syrovou bramboru, „vytáhnete“ z ní část soli. Je nám líto, že vám to musíme říct, ale tento trik je stoprocentně jen mýtus. Syrové brambory sice skutečně vytáhnou z tekutiny část soli, ale zároveň absorbují úměrné množství tekutiny. Pokud je váš pokrm příliš slaný, existují spolehlivější způsoby, jak jeho chuť vyvážit. Vezměme to případ od případu:

1. Příliš slaná polévka. Přidejte více tekutiny (jen se ujistěte, že je neochucená, tedy ne již ochucený vývar). Nebo přidejte více základních surovin, například kousky zeleniny nebo vařenou rýži. Nebo přidejte obojí! Můžete také vmíchat malé množství sladidla podle chuti.

2. Příliš slaná pečeně. Vezměte si příklad ze Samina Nosrata. „Natrhejte přesolený kus masa a udělejte z něj nový pokrm, kde bude jen jednou z mnoha ingrediencí,“ píše v knize Sůl, tuk, ocet, žár. Řešením je například guláš, chilli, polévka, hašé, náplň do raviol. To samé platí i pro přesolenou zeleninu a obiloviny.

3. Příliš slaný salát. Přidejte více neutrálně ochucených složek, například hlávkový salát. Navíc můžete namíchat rychlý dresink kombinací olivového oleje a medu nebo javorového sirupu a ten zakomponovat podle chuti do salátu.

Řešením, které byste si měli od této chvíle osvojit, je ochutnávat za pochodu a ochutnávat často, velmi často. Považujte to za skvělou záminku k tajnému ochutnávání všeho, co právě vaříte.

Zdroj: www.food52.com

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření jídlo sůl pokrm chilli paprička přesolené jídlo

Návrhy pro vás

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Maso

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Předkrmy a chuťovky

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře Sladké

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek Ryby a mořské plody

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou Sladké

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou Polévky

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou


Přečtěte si také

Maso
Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Předkrmy a chuťovky
Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Novinky
Jak vypadají Vánoce ve Španělsku? Zapomeňte na svařák a adventní trhy, čeká vás vino dulce, flamenco i betlémy!

Jak vypadají Vánoce ve Španělsku? Zapomeňte na svařák a adventní trhy, čeká vás vino dulce, flamenco i betlémy!

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak zachránit nepovedené cukroví? Tipy a triky, když se při vánočním pečení nedaří

Jak zachránit nepovedené cukroví? Tipy a triky, když se při vánočním pečení nedaří

Články ze světa vaření
Průvodce nejoblíbenějšími italskými bublinkami

Průvodce nejoblíbenějšími italskými bublinkami

Ryby a mořské plody
Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Sladké
Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou Sladké

Ořechové válečky – nepečené delikátní cukroví s rumem, marcipánem a čokoládou

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem Sladké

Matcha pusinky – nevšední twist na známé cukroví se zeleným čajem

Maso
Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka Maso

Pečené kuře s dýňovou nádivkou a bramborami – nevšední sváteční pečínka

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek Maso

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Ryby a mořské plody
Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Lehká koprová omáčka s lososem – jemné rybí menu s krémovou omáčkou a vůní bylinek

Kapří filety podle pánů z Rožmberka – slavnostní ryba pečená na slanině, medu a bylinkách Ryby a mořské plody

Kapří filety podle pánů z Rožmberka – slavnostní ryba pečená na slanině, medu a bylinkách

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Polévky
Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Kapří polévka s kaviárem a křupavými krutonky – sváteční pochoutka s noblesou

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Předkrmy a chuťovky
Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“ Předkrmy a chuťovky

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami Předkrmy a chuťovky

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Předkrmy a chuťovky
Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Linecké košíčky s domácím taveným sýrem z tvarůžků – nevšední slané „cukroví“

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Sladké
Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Piña colada pohárky – originální tropický dezert, který připomíná dovolenou u moře

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Saláty
Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Netradiční bramborový salát z pečených brambor podle Pavla Berkyho – moderní pojetí klasické vánoční přílohy

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Chci Česku vysvětlit plusy EIB, říká nový viceprezident Mora. Ve hře je i financování Dukovan Že chce Putin celou Ukrajinu a část Evropy? Lež a propaganda, reaguje šéfka tajných služeb USA Střelba na fakultě spojila Česko, na zraněné a oběti se vybraly miliony. Kde pomohly?

prima-zeny

Libor Bouček o dodržování vánočních tradic: Replikujeme to, co dělali naši rodiče Dojatý Kotek na vánoční zázrak nečeká. Ten největší se nám asi už stal, říká o Hubískovi Vrahem z Polabí je Tereza. Dramatické chvíle na mostě byly plné strachu i slz

prima-zoom

Může velryba spolknout člověka? Menstruace ve vesmíru je problém, který se konečně začal řešit. Testovací let byl úspěšný Proč kočky a psi nadšeně jedí trávu? Se zvracením to opravdu nesouvisí

prima-fresh

Vinná klobása s hrachovou kaší se zeleným hráškem – klasika, která patří k Vánocům Brambory na bouchačku s tuňákem – křupavá pochoutka s pikantním cottage sýrem Jak vypadají Vánoce ve Španělsku? Zapomeňte na svařák a adventní trhy, čeká vás vino dulce, flamenco i betlémy!

prima-cool

Ovce vyšetřují vraždu Hugha Jackmana První trailer Nolanovy Odyssey unikl na internet. Největší film roku 2026 láká na obrovského kyklopa První trailer nového Sherlocka Holmese od Guye Ritchieho. Bohužel v něm není Downey

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Mahulena Bočanová je milovnicí Vánoc: Zdobím všechno, některé dekorace mám celoročně Štědrovečerní stůl našich předků: Kapr ani bramborový salát na něm nebyly Účinky kadidla na duši i tělo: Jak vykuřování pomáhá při stresu i zánětech?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.