Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Klára Michalová

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Profesionální triky, jak zachránit přesolené nebo příliš kořeněné jídlo

Co dělat, když to přeženete s chilli

Co dělat, když to přeženete s chilli Zdroj: iStock

  • Zavřít

Co dělat, když to přeženete s chilli Zdroj: iStock

Přemíra koření je nepříjemná – a stává se to každému z nás. Pokud se však budete řídit těmito nouzovými pokyny, můžete jídlo na pokraji smrti resuscitovat a kuchařskou tragédii proměnit ve vítězství.

Všechna skvělá jídla jsou o rovnováze. Všech pět chutí – sladká, slaná, kyselá, hořká a umami – by se mělo vzájemně doplňovat, aniž by některá z nich převládala. Pokud je jedna z těchto chutí příliš výrazná, jídlo nebude chutnat dobře. Je zřejmé, že v závislosti na požadovaném výsledném pokrmu budou některé chutě převažovat, ale je třeba je udržet na uzdě.

Obecné rady

Pokud se vám podařilo přehnat to se solí či kořením, měli byste se v první řadě pokusit o vyvážení chutí. Často se to provádí pomocí tuků a sladkých či kyselých ingrediencí. V závislosti na daném problému zkuste do pokrmu přidat kapku olivového oleje, vymačkat citron nebo přidat lžíci cukru, poté znovu vyzkoušejte chuť a pokračujte dále. Tyto chutě můžete také upravit – například nahradit olivový olej máslem, citrusy octem nebo cukr medem či javorovým sirupem.

Druhá možnost: ředění. Pokud připravujete polévku nebo guláš, přidejte vodu, neslaný vývar, jakékoli nemléčné mléko (od kokosového po ovesné) nebo smetanu, abyste zředili přebytečné koření. Zvětšením objemu pokrmu se koření nebo sůl rozředí a každá jednotlivá porce bude chutnější.

Inspirujte se receptem na jednoduchý vepřový guláš a připravte ho podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pokud by nemělo smysl přidávat do pokrmu více tekutiny, například pokud se jedná o salát nebo rizoto, zkuste přidat více objemu, aby se chutě vyrovnaly. Neochucená rýže, brambory, fazole nebo jakákoli jiná neutrální škrobnatá přísada pomůže zjemnit výslednou chuť.

Pokud žádná z těchto metod nepomůže ulevit vašim chuťovým buňkám, existuje několik konkrétnějších řešení. Hlavu vzhůru!

Pokud je jídlo příliš ostré...

Pokud jde o ostré koření, mléčné výrobky jsou nejlepším neutralizátorem. Je to proto, že chilli obsahuje kapsaicin, látku, která způsobuje, že chuťové buňky cítí ohnivé pálení. Mléko naopak obsahuje kasein, sloučeninu, která se váže s kapsaicinem a pomáhá ho rozptýlit. (Věda!) Až budete chtít příště zmírnit stupeň pikantnosti pokrmu, zkuste do něj zamíchat několik lžic jogurtu, zakysané smetany nebo crème fraîche – a až se příště odvážíte sníst celou papričku jalapeño, nezapomeňte mít po ruce sklenici mléka na zapití.

Někdo to rád ostré aneb výtečná jídla s chilli

Další ingrediencí, která může pomoci v boji proti pálivosti, je máslo z ořechů nebo semínek. Ořechová másla bohatá na tuky zmírní ostrost v pokrmech, jen se ujistěte, že jejich chutě budou dobře ladit s ostatními ingrediencemi. Podobně krémové avokádo může pomoci zklidnit pálící jazyk.

Sladkost může také vyvážit příliš ostrý pokrm. Když autorka receptů Emma Laperruque připravila příliš pálivé chilli, našla řešení v sušeném ovoci: „Přidání vody nebo vývaru nestačilo. Nalít na to jogurt by nestačilo,“ napsala. Ale povaření sušených švestek a jejich následné rozmixování na pastu dodalo jídlu dostatečnou sladkost a vyvážilo ostrý nádech. V podobné situaci byste mohli sáhnout po cukru, hnědém cukru, javorovém sirupu, medu nebo melase.

Připravte výborné domácí chilli con carne podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Pokud je váš pokrm příliš slaný...

Slyšeli jste o mýtu s bramborou? Je to rozšířená fáma, že když do přesolené polévky vhodíte syrovou bramboru, „vytáhnete“ z ní část soli. Je nám líto, že vám to musíme říct, ale tento trik je stoprocentně jen mýtus. Syrové brambory sice skutečně vytáhnou z tekutiny část soli, ale zároveň absorbují úměrné množství tekutiny. Pokud je váš pokrm příliš slaný, existují spolehlivější způsoby, jak jeho chuť vyvážit. Vezměme to případ od případu:

1. Příliš slaná polévka. Přidejte více tekutiny (jen se ujistěte, že je neochucená, tedy ne již ochucený vývar). Nebo přidejte více základních surovin, například kousky zeleniny nebo vařenou rýži. Nebo přidejte obojí! Můžete také vmíchat malé množství sladidla podle chuti.

2. Příliš slaná pečeně. Vezměte si příklad ze Samina Nosrata. „Natrhejte přesolený kus masa a udělejte z něj nový pokrm, kde bude jen jednou z mnoha ingrediencí,“ píše v knize Sůl, tuk, ocet, žár. Řešením je například guláš, chilli, polévka, hašé, náplň do raviol. To samé platí i pro přesolenou zeleninu a obiloviny.

Připravte šťavnaté trhané maso podle našich receptů

3. Příliš slaný salát. Přidejte více neutrálně ochucených složek, například hlávkový salát. Navíc můžete namíchat rychlý dresink kombinací olivového oleje a medu nebo javorového sirupu a ten zakomponovat podle chuti do salátu.

Řešením, které byste si měli od této chvíle osvojit, je ochutnávat za pochodu a ochutnávat často, velmi často. Považujte to za skvělou záminku k tajnému ochutnávání všeho, co právě vaříte.

Zdroj: www.food52.com

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření jídlo sůl pokrm chilli paprička přesolené jídlo

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Maso

Poklady portugalské kuchyně: Žemle plněná vepřovými plátky


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Pomalu pečené krůtí maso, příloha opečený brambor a bramborové lupínky, domácí tatarská omáčka a domácí dip barbeque, Caesar salát s opečenou slaninou

Prostřeno!

Prostřeno: Špenátový krém s parmazánem a krutony

Prostřeno!

Prostřeno: Lososový tatarák s domácí bagetou

Prostřeno!

Prostřeno: Červená řepa na kostičky s variací kozího sýra a parmazánu

Předkrmy a chuťovky

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Soutěžící

Šárka Veselá Nováková

Novinky

Speciality se šťavnatým hroznovým vínem, které musíte letos ochutnat

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Sladké

Čokoládové cruffiny: Světový hit všech milovníků sladkého pečení

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Grilování
19

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Recepty

Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Česko smutní, zemřel Václav Šašek. Podílel se na filmech Vesničko má středisková nebo Kolja ON-LINE: Kvůli Ficovi je Slovensko chudý stát, proto je nutné ho porazit, říká Šimečka Migranti znásilnili ženu před zraky zbitého přítele. V Německu přitom žijí nelegálně už roky

prima-zeny

Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval Sandra Nováková si pochvaluje mateřskou výhodu. Ze syna Mikuláše jí vyrostl kolega Martin Písařík se proměnil v dědečka Rakytníka. V převleku je k nepoznání

prima-zoom

Jak střílí nechtěný polský granátomet? Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu Brutálně zabili 4 lidi během 26 hodin. Josef Kott trvá na své verzi a chce na svobodu

prima-fresh

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty Speciality se šťavnatým hroznovým vínem, které musíte letos ochutnat

prima-cool

Legenda z Hvězdné brány ve Star Wars Vaše mapy nám zabily tátu. Rodina žaluje Google kvůli smrtelné nehodě Nová marvelovka ve skutečnosti nebyla laciná. Režisérka se chystá na nejhorší

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Válka je pouze pokračováním politiky jinými prostředky a jinak to nebude Podle Ladislava Poety Zemana je rap autentický, v Česku se proto vraždit nebude

lajk

Může pít legálně! Se sklenkou v ruce slavila Kordulka Stropnická narozeniny už od rána Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Bydlení Patricie Pagáčové: Manželovi nabídla, ať se nemačká pod jednou střechou s tchyní Osmany Laffita s manželem si vyladili dokonalé bydlení. Z hvězdárny udělali kubánský ráj Postavičky z kaštanů a dalších podzimních plodů děti zabaví. Využijte i plastelínu!

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.