Příští týden vaří v Prostřeno! profesionálové. Jak si kuchaři poradí se zemlbábou?

V týdnu od 7. dubna se můžete těšit na speciál s kuchaři. Ti běžně v Prostřeno! nevaří, takže to bude zajímavá podívaná. Jak jim půjde vaření před kamerou a čím se budou chtít před diváky vytáhnout? Menu vypadají opravdu lákavě.

V Prostřeno! se sejde opět zajímavá parta. Výhradně muži a kuchaři profesí i životní vášní. Jak se jim bude dařit u soutěžních sporáků? A jak mlsné jazýčky budou mít jejich profesionální hosté a soupeři? Jak celým týdnem zamíchá úkol týdne, kterým je tentokrát příprava luxusní zemlbáby a její zakomponování do menu tak, aby nikdo nepoznal, že se jedná o úkol týdne?

Kdo si do poslední chvíle bude myslet, že úkolem týdne je zcela jiná dobrota, a kdo na něj nakonec zapomene? Kdo ale nakonec odklopí pokličku, pod kterou se budou ukrývat peníze, je zatím ve hvězdách. Soutěžící budou jako už tradičně bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak může těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!

Jako první se do kuchyně postaví Libor. Sledovat můžete jeho Borkovu show na sociálních sítích. Nabídku účastnit se speciálu Prostřena přijal proto, že je to pro něj výzva. Během soutěže očekává, že bude ve stresu. Pokud by vyhrál, peníze by věnoval na charitu. Menu sestavil impulzivně z jídel, která ho napadla. Na jaká jídla se tak mohou hosté těšit? Na talíři se jim objeví:
1) Borko BIDLO hotdog,
2) polévka z dýně,
3) býk na víně,
4) dezert.

Úterní večer bude patřit Vojtěchovi. Pracoval jako kuchař a šéfkuchař v restauraci Gourmetpauza. Od roku 2020 podniká. Má manželkou Annu, s tou má dceru Stellu a společně mají ještě pejska Fidorku. Jejich život se točí hodně kolem jídla. Dobré jídlo jim dokáže zvednout náladu o 100 % a špatné jídlo je na rozvod. Dojde na něj mezi soutěžícími? Co bude Vojtěch podávat?
1) Čedarové krokety s bazalkovou majonézou,
2) česnekový krém s bramborovou slámou,
3) roastbeef s omáčkou z hrubozrnné hořčice s bramborovým fondánem,
4) pistáciové tiramisu.

Tento týden se prostírá v Praze:

Středeční hostitel, zvaný Heřman, pracuje v utajení. Nositel tohoto uměleckého jména pracuje jako elektrikář na šachtě. Na internetu ho najdete jako ostravského gastrošefa. Manželka Žaneta a dvě děti jsou jeho rodinou. Nabídku přijal, protože hodně jeho kukačů z Facebooku ho tam chtělo. Kdyby vyhrál, koupil by si palírnu. Jako zábavu si pro své hosty připraví kvíz – hosté budou překládat „ostravská“ slova. Tato jídla si vybral dle jeho slov proto, že jsou: „Jednoduché jak sviňa a kuchyň není od toho, abychom v ní trávili mládí.“ Podávat se bude:
1) tlačenka v krabici,
2) křenový krém starého havíře,
3) tříminutová pizza,
4) pařížsko-ostravská čokoládová pěna, vyladěná k dokonalosti (míchaná za úplňku směrem na jih).

Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, profík Oldřich. Po celou kariérní dobu pracuje na pozici šéfkuchař, kde získal zkušenosti od známých šéfkuchařů jak z domácí tuzemské scény, tak i v zahraničí. Dělal si poznámky, ze kterých doposud čerpá, a upravuje recepty dle provozu, ve kterém pracuje. Nabídku přijal, aby měl možnost ukázat, co je v něm dobrého, a dal možnost mladým talentům ukázat, jak je gastronomie krásná. Podávat se bude:
1) hovězí tartar s lískovým oříškem, meruňkovým puré, lanýžovou majonézou a naším chlebem z hotelu,
2) grilované tygří krevety s cherry rajčaty Datterino, hroznovým vínem a Meunier omáčkou s čerstvým lanýžem,
3) hovězí Wellington s lanýžovým puré,
4) rozložené tiramisu s perníkovým mascarpone, švestkami a maková zmrzlina.

Jako poslední soutěžící tohoto týdne se představí Miloš. Je šéfkuchař, event creator a caterer. Má snoubenku a je zasnoubený asi pět let. Jako majitel cateringové společnosti dělá šest měsíců z roka a dělá desítky svateb za rok, ale on sám na vlastní ještě neměl čas. Se snoubenkou Hankou mají osm měsíců starého syna Miloše a neřeknou mu jinak než Mildínek. Jídla do menu si vybral, protože je má rád, baví ho vaření a alespoň jedno z jídel se objeví vždy na jeho akcích. Podávat se bude:
1) rebelské vitello tonnato,
2) kukuřičný krém, restované chorizo a koriandrová gremolata,
3) family BBQ – vepřová pluma asian fusion, picanha Argentina, grenaille v ohni, variace listových salátů a omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde,
4) spálené ovoce, skyr, vanilka, mučenka a sušenkový crumble.

Celý týden Prostřeno! online v předpremiéře

Každé pondělí najdete na online platformě prima+ všech pět dílů Prostřeno! celého týdne, a můžete je tak zhlédnout, kdykoli chcete. A to v placených tarifech LIGHT a PREMIUM. Budete vědět víc než ostatní!

Sledujte Prostřeno! každý všední den od 16:50 na Primě. Uteklo vám něco? Na prima+ najdete odvysílané epizody a už v pondělí všech pět z celého týdne.

Kdo z kuchařů má nejlákavější menu?

Petra Jaroševská

Autor článku

Petra Jaroševská

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty